Rigsretssagen mod Trump er i gang: 'Man kan ikke overvurdere, hvor giftigt det her er'

Det er kun tredje gang i historien, at en rigsretssag er rejst mod en amerikansk præsident.

Rigsretssagen imod Donald Trump begynder i dag. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I disse dage fungerer det amerikanske overhus, Senatet, som en retssal for en stund under rigsretssagen mod den amerikanske præsident Donald Trump.

Det er kun tredje gang i historien, at en amerikansk præsident står over for en rigsretssag, hvis konsekvens kan være, at han bliver fjernet fra posten.

Derfor er det, der i øjeblikket foregår i den amerikanske hovedstad, meget stort, siger DR's internationale korrespondent Steffen Gram.

- Man kan ikke overvurdere, hvor giftigt det her er for amerikansk politik. Det er virkelig, virkelig stort.

'Demokraterne kan ikke holde ud, at de tabte præsidentvalget'

Donald Trump er anklaget for misbrug af sit embede og for at have modarbejdet Kongressens undersøgelse af det påståede misbrug.

Præsidenten kræver, at sagen bliver droppet, og republikanerne mener, at det er en politisk retssag og ikke en juridisk.

- Ifølge Republikanerne, handler det udelukkende om, at Demokraterne ikke kan holde ud, at de tabte præsidentvalget i 2016. Derfor bruger de nu ethvert tænkeligt middel for at fjerne Donald Trump, forklarer Steffen Gram.

Rigsretssagen kommer samtidig med et valgår i USA, hvor vælgerne skal stemme på deres favorit til præsidentvalget. Det har også indflydelse på, hvordan Demokraterne og Republikanerne gerne vil føre sagen, siger Steffen Gram.

- Demokraterne vil gerne have en langstrakt sag, hvor de amerikanske vælgere igen og igen kan sidde og følge, hvad præsidenten har gjort og overveje, om han er værdig til at sidde fire år mere.

Trump vil have det ud af verden

Omvendt vil Republikanerne gerne have sagen overstået så hurtigt som muligt.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har natten til i dag dansk tid fremlagt sit forslag til reglerne for rigsretssagen.

Her står blandt andet, at de medlemmer af Repræsentanternes Hus, der er udpeget til at fungere som anklagere i sagen, har 24 timer til at give deres indledende bemærkninger over to dage. Det samme har Det Hvide Hus' hold af advokater.

Det forslag stemmer Senatet om i dag.

Mitch McConnell har fremlagt et forslag til regler for rigsretssagen mod Trump, der vil speede sagen op. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

- Får Republikanerne det, som de gerne vil have det, så kan vi være igennem alle de indledende runder allerede på lørdag, og så kommer den her sag til at gå ret stærkt. Trump vil gerne have den her sag ud af verden så hurtigt som muligt, siger Steffen Gram.

Det forslag, som Mitch McConnell har lagt på bordet, kalder hans demokratiske modpart Chuck Schumer for en 'national skændsel'.

- En rigsretssag er et af de få værktøjer, som Kongressen har, når en præsident går for langt. At begrænse rigsretssagen og gøre det så mindre alvorligt er så forkert, siger Chuck Schumer.

Størst sandsynlighed for, at Trump går fri

Senatorerne vil over det næste stykke tid høre argumenterne fra både anklagerne og Trumps advokater fra Det Hvide Hus.

De må ikke tweete eller tale til sidemanden under retssagen.

Derefter får senatorerne en hel dag til at tænke sig godt om, inden de stemmer om, hvorvidt Trump skal dømmes.

- Der er i dag ikke ret mange, der tror på, at han bliver kendt skyldig, siger Steffen Gram.

Der skal et flertal på 67 senatorer ud af de 100 til for at kende ham skyldig. Da kun 47 af dem er demokrater og 53 er republikanere, forventes præsidenten at blive frikendt og kan dermed beholde sit job.

Rigsretssagen kan meget vel komme til at strække sig over flere uger, men hvor mange kan man kun gisne om. Da Bill Clinton i 1999 stod over for en rigsretssag, tog det fem uger.