Rigsretssagens dag 2: Trump sætter Twitter-rekord og demokrater maler med den helt store pensel

Det er selve demokratiet, der er på spil, lød det fra Demokraterne i USA, der fremlagde sagen mod præsidenten.

(Foto: Sarah Silbiger © Scanpix)

For nogle var den anden dag i rigsretssagen mod Donald Trump blot en gentagelse af citater og fakta, der i efteråret var med at kaste lys på de anklager, der nu er rejst mod ham.

Anklagerne fra Repræsentanternes Hus - ledet af Adam Schiff - tog i aftes hul på den første af tre dage, hvor de kan fordele deres i alt 24 timer lange sagsfremlæggelse.

Og efter nogle giftige ordudvekslinger med Det Hvide Hus' advokater på førstedagen fik Demokraterne anderledes fri taletid til at fremlægge både videoklip, powerpoints og tweets til at præsentere deres sag - en sag, ikke alle 100 senatorer har hørt så detaljeret før.

Det foregik altså helt uden afbrydelser. Eller det var i hvert fald meningen, lige indtil en demonstrant efter lidt over fem timer afbrød Senatet ved at komme ind og råbe "de støtter abort", formodentlig med henvisning til Demokraterne, og "Schumer (ledende demokrat i Senatet, red.) er djævlen".

Manden er sidenhen af flere amerikanske medier blevet identificeret som abortmodstander og Trump-tilhænger, der altså greb muligheden for at bryde ind i rigsretssagen og tiltrække sig et minuts opmærksomhed. I de kommende dage er der annonceret både pro- og antiabort demonstrationer i hovedstaden, hvor Trump selv skal holde tale ved en af de sidstnævnte fredag.

Her kan du se øjeblikket, hvor en demonstrant afbryder rigsretssagen:

Hvad der ellers fandt sted i og udenfor Senatet, som er værd at vide, det giver vi overblik over her:

Det gælder selve demokratiet

Adam Schiff tog det meste af taletiden i går, da Demokraterne fremlagde anklagerne mod Trump frem. (Foto: Jim Lo Scalzo)

Kernen i anklagerne mod Trump handler om, hvorvidt præsidenten tilbageholdt afgørende sikkerheds- og militærhjælp til Ukraine for at få iværksat efterforskninger af Joe Biden, en mulig rival til Trump ved præsidentvalget næste år, og sønnen Hunter Biden.

Det blev der brugt time på time på time til at forklare. I nærheden af otte for at være mere præcis.

Demokraterne afspillede en række af de mere mindeværdige citater fra høringerne i Republikanernes Hus i efteråret, hvor diplomater og ansatte i det nationale sikkerhedsråd kastede lys over, hvad der var sket før og efter Trumps telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Også præsidentens egne udtalelser blev hevet frem, blandt andet fra et interview med ABC, hvor Trump sagde, at han ikke nødvendigvis ville melde det til forbundspolitiet, hvis en fremmed magt henvendte sig for at tilbyde ham belastende oplysninger på en politisk modkandidat.

- Demokraterne har lagt ud med at fortælle, at præsident Trump er en trussel mod det amerikanske demokrati: Fordi han forsøgte at få Ukraine til at hjælpe ham, så han kunne snyde ved næste præsidentvalg og vinde det, forklarer DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Og for at lægge pres på Ukraine, tilbageholdt Trump militærhjælp til Ukraine, som Kongressen havde bevilliget - det var decideret ulovligt - og ikke nok med det: Da Kongressen opdagede det, lagde han hindringer i vejen for opklaringen af sagen ved at nægte at udlevere dokumenter og nægte vidner at udtale sig, siger han.

- Demokraterne maler altså med den helt store pensel. Målet er at få amerikanerne til at forstå, hvad grund-essensen i sagen er, set fra anklagernes side.

Både Schiff og flere af de andre anklagere gentog også behovet for at få mulighed for at høre fra vidner og for at få flere dokumenter udleveret, blandt andet fra Udenrigsministeriet.

Trumps twitter-rekord

epa08152802 US President Donald J. Trump returns to the White House in Washington, DC, USA, 22 January 2019 after attending the World Economic Forum Annual Meeting in Davos, Switzerland. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL (Foto: Kevin Dietsch © Scanpix)

Trump selv har været til et årligt økonomisk forum i Schweiz, men det afholder ham ikke fra at følge rigsretssagen - og da slet ikke på Twitter.

Her satte præsidenten tilsyneladende rekord i antallet af tweets på en enkelt dag. Kort efter midnat dansk tid var der afsendt intet mindre end 142, hvilket er flere, end han før har udsendt på så kort tid, i hvert fald mens han har været præsident.

Også flere af Trumps loyale partifæller har aftenen og natten igennem været aktive på Twitter for at få deres budskab ud på en dag, hvor Republikanerne ikke har kunnet komme til orde i Senatet. Først når Demokraternen har fremlagt deres sag, bliver det Det Hvide Hus' forsvar til at tage hul på deres i alt 24 timer.

Foreløbig er budskabet både fra en række Republikanere og konservative tv-værter, at rigsretssagen er komplet spild af vælgernes tid. Trumps kampagnechef, Brad Parscale, har sammenlignet det med "at se maling tørre", og en af værterne på tv-talkshowet Fox & Friends, som Trump ynder at følge, noterede sig, at førstedagen i hvert fald var "helt utrolig kedelig".

Gennemsnitligt fulgte 11.01 millioner seere med i eftermiddagstimerne ifølge Nielsen Media Research, skriver Washington Post.

Rigsretssagen mod Donald Trump fortsætter klokken 19 dansk tid i dag, hvor Demokraterne vil fortsat vil fremlægge deres anklager mod præsidenten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk