'Rigtig krig': Israel rykker ind i flygtningelejr med droner og hundredvis af soldater

Den største israelske militæroperation i Jenin på Vestbredden i 20 år er i gang.

Palæstinensiske unge flygter fra kampene i Jenin. (Foto: © JAAFAR ASHTIYEH, Ritzau Scanpix)

Natten til mandag angreb kampdroner fra Israels militær en palæstinensisk flygtningelejr i Jenin i den nordlige del af Vestbredden.

I løbet af morgenen og formiddagen rykkede hundredvis af israelske soldater ind i Jenin, og snart stod det klart, at den største israelske militæroperation i byen i over 20 år var i gang.

Først på eftermiddagen var der rapporter om eksplosioner og ildkampe i gaderne flere steder i Jenin. Indtil videre er mindst otte personer blevet dræbt og flere end 50 såret, siger det palæstinensiske sundhedsministerium.

- Det, der foregår i flygtningelejren, er rigtig krig, siger den palæstinensiske ambulancefører Khaled Alahmad til Reuters.

- Der var angreb fra luften rettet mod lejren. Hver gang vi kører ind med fire til syv ambulancer, kommer vi ud fyldt med sårede mennesker.

Se billeder fra kampene i Jenin:

  • Røgen fra kampene indhyller Jenin. (Foto: © MOHAMAD TOROKMAN, Ritzau Scanpix)
  • En kolonne af israelske militærkøretøjer rykker ind i Jenin. Op til 1.000 soldater deltager i operationen. (Foto: © Majdi Mohammed, Associated Press)
  • Militæret bruger bulldozere til at rydde de snævre gader for forhindringer. (Foto: © JAAFAR ASHTIYEH, Ritzau Scanpix)
  • Militante palæstinensere skyder mod de israelske militærkøretøjer. (Foto: © Jaafar Ashtiyeh, Ritzau Scanpix)
  • En såret palæstinenser bæres ind på et hospital i Jenin. (Foto: © Nasser Nasser, Associated Press)
  • Israelske droner flyver over kamppladsen i Jenin. (Foto: © RANEEN SAWAFTA, Ritzau Scanpix)
1 / 6

Central for militante

Siden foråret 2022 er volden eskaleret mellem israelere og palæstinensere på Vestbredden, som har været besat af Israel siden 1967. Over 130 palæstinensere er blevet dræbt på Vestbredden i år, mens palæstinensiske angreb har dræbt 24 israelere, skriver AP.

Israel siger, at den overfyldte flygtningelejr i Jenin fungerer som en central for militante grupper, der angriber israelere. Det israelske militær siger ifølge Reuters, at man under dagens operation har angrebet en bygning, der tjener som kommandocenter for gruppen Jenin Brigaderne - en sammenslutning af forskellige militante grupper.

Flygtningelejren huser 14.000 mennesker på under en halv kvadratkilometer, og civile befinder sig i stor risiko for at blive fanget i krydsild under kampene. En palæstinensisk advokat fra Jenin fortæller al-Jazeera, at børn er blevet dræbt under dagens operation.

'En krigsforbrydelse'

En talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kalder militæroperationen for "en ny krigsforbrydelse mod vores forsvarsløse folk"

- Der er bulldozere, der ødelægger gaderne, snigskytter på tagene af huse, droner rammer huse, og palæstinensere bliver dræbt i gaderne, siger Jamal Huweil, som er politisk aktivist i flygtningelejren til AP. Han forudser, at operationen vil mislykkes.

- De kan ødelægge flygtningelejren, men vil mislykkes igen, fordi den eneste løsning er en politisk løsning, hvor der etableres en palæstinensisk stat, og besættelsen slutter.

En talsmand for den israelske hær kalder flygtningelejren for en "hvepserede". Israels stærkt højreorienterede regering, som har flere bosættere på Vestbredden blandt sine medlemmer, har længe appelleret til militæret om at gribe ind i området.

- Stolt over vores helte på alle fronter denne morgen, specielt vores soldater på operation i Jenin, skrev sikkerhedsminister Itamar Ben-Gvir i morges på Twitter. Den ultranationalistiske politiker sagde for nylig, at Israel om nødvendigt måtte dræbe "tusinder" af militante, skriver AP.

Israels militær siger, at operationen i Jenin kan vare i flere dage. (Foto: © ATEF SAFADI, Ritzau Scanpix)