Robert jubler over, at barer og cafeer i hans gade i Shanghai åbner igen

Coronavirus klinger af i Kina, men Robert Høgh er bange, fordi virus er tæt på familien i Danmark.

Se, hvordan hverdagen er i storbyen Shanghai, efter at coronavirusset er på tilbagetogt.

Efter en periode hvor kinesere har været lukket inde i deres hjem og er blevet arresteret for ikke at bære maske, er flere byer i Kina ved at vende tilbage til et normalt liv.

25-årige Robert Høgh har i to år boet i Shanghai, hvor han arbejder for Ikea, og han var i februar i karantæne og helt isoleret i sin lejlighed i to uger, og han glæder sig nu over, at byen er ved at vågne op.

Nogle bærer stadig maske i Shanghai i Kina, men flere cafeer og barer kræver det ikke længere. (Foto: ALY SONG © Scanpix)

- Det er ved at blive sommer, det er strålende sol, og cafeer og barer i min gade begynder at åbne igen - det er rigtig dejligt, siger han.

I Shanghai bor der flere end 24 millioner mennesker, og det har været helt vildt mærkeligt at se Kinas største by uden mennesker på gaden, siger han.

- Det var rigtig ensomt og lidt uhyggeligt, synes jeg. Det begyndte med, at folk på mit arbejde gik med mundbind, vagter på badeværelserne sørgede for, at alle vaskede hænder, og nogen sprittede alt af hver morgen og aften.

Til sidst lukkede kontoret helt, det samme gjorde restauranter, cafeer og butikker, og Roberts venner turde ikke mødes med ham.

- Det var rigtig ubehageligt, jeg kunne ikke forlade lejligheden.

Robert Høgh ånder lettet op igen, fordi han må komme tilbage på arbejde og mødes med venner. Hans nabo kommer igen udenfor, efter at hun i fem uger ikke har været udenfor bygningen en eneste gang.

- Borde og stole må ikke komme ud endnu, men flere steder må man nu gå ind uden mundbind. Jeg kan stadig mærke, at nogle er lidt bange for berøring, at gå uden maske og tale med fremmede, så nogle ting har ændret sig en smule, siger han.

Robert Høgh har aldrig set nogen syge af coronavirus i Kina, og han er faktisk mere bange, fordi virus nu er kommet til Danmark og tæt på mennesker, han elsker.

- Min far er testet positiv, og det har jeg været rigtig bange for. Jeg synes, man gør for lidt i Danmark. Jeg ville ønske, at der var krav om maske og temperaturmåling, så man var bedre beskyttet, siger han.

Kina er blevet kritiseret for ikke at have fortalt sandheden om coronavirus, og Robert Høgh tør ikke svare på, om han tror på myndighedernes opgørelser over smittede.

- Jeg føler, de har fået det under kontrol. Selv om det ikke er en demokratisk valgt regering tror jeg ikke, at den vil lade folk gå på gaden og lade butikker åbne igen, hvis der ikke var nogenlunde styr på det. Så kan det godt være, at tallene er forkerte, siger han.

- Der er jo ikke ytringsfrihed i Kina, og mange journalister, som skriver om det her i aviserne, bliver smidt ud af landet, siger Robert Høgh fra Shanghai.