Robert Mueller har afleveret Rusland-undersøgelse

Særlig anklager Robert Mueller har afleveret længe ventet rapport til USA's justitsminister, William Barr.

Særlig anklager Robert Mueller har afleveret rapport om Rusland-undersøgelse, der dermed er afsluttet. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

USA's justitsminister, William Barr, har modtaget rapport fra særlig anklager Robert Mueller om Rusland-undersøgelse. Undersøgelsen er dermed afsluttet.

Den med spænding imødesete rapport skal kaste lys over, hvilken rolle Rusland spillede under præsidentvalgkampen i 2016 og mulige lovovertrædelser begået af præsident Donald Trump.

Mueller, som nu har afsluttet sin langvarige undersøgelse, har klokken 22 fredag aften dansk tid afleveret rapporten til justitsministeren.

Ifølge Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com udløser det en slags stilhed før stormen.

- Det betyder, at der kommer en foreløbig afslutning og det vil måske skabe lidt ro i Washington i det næste stykke tid, mens man får overblik over rapporten og hvad den har fundet frem til. Og så vil det store hundeslagsmål gå i gang over det, der står i den her rapport, siger han.

Rapport bliver offentliggjort

Rapportens indhold er ikke umiddelbart blevet offentliggjort.

Men justitsministeriet oplyser ifølge Reuters, at hovedkonklusionerne fra rapporten vil blive offentliggjort, når de bliver afleveret til Kongressen.

Overdragelsen til retsudvalgene i Senatet og Repræsentanternes Hus kan ifølge et brev fra justitsminister Barr formentlig ske allerede i weekenden.

Men justitsministeren har tilkendegivet, at han formentlig i weekenden vil kunne dele sine primære konklusioner fra rapporten med Kongressen.

Der har været spekulationer om, hvorvidt USA's justitsminister William Barr vil forhindre, at hele eller dele af rapporten offentliggøres. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

Der er tvivl om, hvad Mueller vil anklage Trump for. Hvis han overhovedet vil anklage ham.

Undervejs i den to år lange undersøgelse er der allerede rejst sigtelser mod 34 mennesker, heriblandt seks der arbejdede direkte for Trump under valgkampen.

Rapporten ventes ifølge iagttagere at bane vej for en række opsigtsvækkende politiske opgør i Washington.

Sætter justitsminister under pres

Det vides ikke, hvorvidt Muellers rapport besvarer en række kernespørgsmål såsom: Arbejdede Trumps stab sammen med den russiske regering i Kreml under valgkampen? Afskedigede Trump sin FBI-direktør for at vanskeliggøre Rusland-undersøgelsen?

Repræsentanternes Hus i USA har med et overvældende flertal vedtaget en resolution, der anbefaler, at Muellers rapport om Trump og Rusland udleveres til Kongressen og offentliggøres.

Resolutionen i Repræsentanternes Hus er stemt igennem med 420 stemmer mod nul. Yderligere fire republikanere, der var til stede i salen, undlod at stemme.

Det sætter Barr, som er nyudnævnt justitsminister, under et stort pres. Også selv om resolutionen ikke er bindende. Der har været spekulationer om, at Barr vil forhindre, at hele eller dele af rapporten offentliggøres.

- Det kommer an på, hvad der står i rapporten, om der er nogle i Washington som kunne have interesse i ikke at få hele rapporten frem, siger Philip Christian Ulrich.

Ifølge CNN har Donald Trump selv udtalt, at han ikke har noget problem med, hvis rapporten offentliggøres.

- Jeg er ligeglad. Jeg mener, for at være ærlig, så har jeg sagt til Det Hvide Hus, bare lad dem se den.

Donald Trump har ikke noget til overs for Robert Muellers rapport. (Foto: Jim Lo Scalzo)

Trump har kaldt det en 'heksejagt'

Donald Trump har raset over Mueller-undersøgelsen. Han har igen og igen kaldt den en "heksejagt". Præsidenten hævder, at undersøgelsen intet vil finde, der belaster ham eller hans kampagnehold fra 2016.

Men selv hvis rapporten ikke ender med en direkte anklage af præsidenten selv, har den haft konsekvenser, siger Philip Christian Ulrich.

- Vi har set gennem de seneste to år, at han (Mueller, red.) har uddelt anklageskrifter til folk tættere og tættere på Trump, så kredsen omkring Trump er blevet ramt af Mueller-undersøgelsen.

Trumps advokater Jay Sekulow og Rudolph Giuliani hilser i en kort erklæring rapporten velkommen. De gør det klart, at det nu er op til justitsminister Barr at træffe beslutning om næste skridt.

Mueller er tidligere chef for forbundskriminalpolitiet FBI.

/DR Nyheder/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter