Roberts hus blev smadret af raket: ’Sikkerhed er det eneste emne i det israelske valg’

Stemmestederne er netop åbnet og seks millioner israelere kan gå til valg. For mange israelere er sikkerhed det vigtigste emne

Robert Wolf var tæt på at miste sin familie, da en raket affyret fra Gaza ramte hans hus for to uger siden. Som mange andre israelere, ser han sikkerhed som det vigtigste emne i valgkampen. (Foto: Michael S Lund)

Tidlig mandag morgen for to uger siden blev Robert Wolfs familie vækket af en advarselssirene.

- Jeg løb over for at hente min datter, som sov i en anden bygning. På vej tilbage hørte jeg et ’vusj’ fra en raket, og så hørte jeg en afsindig stor eksplosion, og hele huset lettede, siger Robert Wolf, mens han står foran sit hus, der nu ligger i ruiner.

Raketten kom fra Gaza-striben, hvor den militante Hamas-bevægelse har været i konflikt med Israel i årevis.

Konflikten er eskaleret det seneste år, hvor israelske soldater har skudt og dræbt omkring 200 palæstinensere i Gaza i forbindelse med demonstrationer, hvor palæstinensere har forsøgt at angribe grænsehegnet.

’Jeg troede, jeg havde mistet min familie’

Når israelerne i dag går til valg, er sikkerhed, sammen med økonomien, det emne, som flest israelere siger, afgør, hvor de sætter deres kryds.

Da raketten ramte Robert Wolfs hus, nåede et par af hans familiemedlemmer lige akkurat ind i familiens beskyttelsesrum. Hans hustru nåede kun til køkkenet og blev ramt af granatsplinter.

- Jeg var sikker på, at jeg havde mistet hele min familie. Jeg troede ikke, nogen kunne overleve så stor en eksplosion, siger Robert Wolf.

Ødelæggelserne i Robert Wolfs køkken viser hvor kraftig eksplosionen var. (Foto: Foto: Michael S. Lund)

Hans hustru lå på gulvet og blødte. Men så efter få sekunder, hørte han skrig og stemmer fra sin hustru, børn og børnebørn.

- Da jeg hørte lydene, vidste jeg, at der var håb, og vi fik familien samlet sammen, og hjælpen kom hurtigt. Og så betød alt det her intet, siger Robert Wolf og peger på sin ruinhob af et hus.

’Det er ikke som i Danmark’

Hele hans familie er i dag udskrevet fra hospitalet, men hans hustru har stadig et fragment i nakken, som lægerne ikke ved, om er sikkert at fjerne.

- Bliver sikkerhed også det emne, der afgør hvor du sætter dit kryds?

- Det er det eneste emne, der betyder noget her i Israel. Det er ikke som i Danmark, hvor I lever et helt andet liv. Her vågner man op hver dag med en eksistentiel trussel og går i seng med det.

Han vil ikke afsløre, hvem han præcist stemmer på. Men han lægger ikke skjul på, at det næppe bliver hos landets siddende premierminister Benjamin Netanyahu, der har siddet på magten de seneste ti år.

General truer Netanyahu i meningsmålinger

Netanyahu er i meningsmålinger truet af et nyt parti, etableret af den tidligere forsvarschef og general Benny Gantz, som vil samarbejde med landets arbejderparti.

For Robert Wolf er det vigtigt at få en israelsk leder, som vil gøre mere for at finde en fredsløsning med palæstinenserne.

- Palæstinensernes problem er, at de ikke kan stå sammen om én leder. Vores problem er, at vores leder er glad for, at de ikke kan stå sammen, siger Robert Wolf.

Efter hans hus blev ødelagt af raketten fra Gaza, bombede den israelske hær en lang række steder i Gaza og jævnede blandt andet Hamas-lederen Ismail Haniyehs kontor med jorden. Men Robert Wolf er træt af de evige raket- og luftangreb.

Raketten ramte klokken 5.20 om morgenen, da familien Wolf sov. Familiens søn hørte en advarselssirene og nåede at få en del af familien ind i et beskyttelsesværelse. (Foto: Foto: Michael S. Lund)

- Der er ingen garanti for, at det bliver anderledes, hvis Benny Gantz bliver premierminister, men jeg kan garantere, at intet ændrer sig, hvis han ikke gør. Jeg synes, alle må spørge sig selv, om de vil have det her til at fortsætte, eller om de vil prøve noget andet.

Ifølge de seneste meningsmålinger står Benny Gantz nye Blå og Hvid-parti til at blive omtrent lige så stort som Netanyahus Likud-parti.

Netanyahu spås dog til at have langt de bedste muligheder for at danne en koalition med højrefløjen og dermed blive genvalg som landets premierminister.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter