Robotdragt kan få lamme til at gå

En israelsk læge har opfundet en robotdragt, der kan få lamme til at gå. Israeleren Radi Kaiof kan nu gå igen efter 20 år i kørestol.

Israeleren Radi Kaiof har fået et nyt liv med dragten. Han kan gå efter tyve år i kørestol. Se billederne under artiklen. (© Argo Medical Technologies Ltd.)

Israeleren Radi Kaiof blev lam for tyve år siden, da han blev skudt i rygsøjlen for under patrulje i Libanon. Nu kan han gå igen takket være den nye opfindelse, ReWalk.

- Det at kunne stå forandrer hele mit miljø. Jeg behøver ikke se alting nedefra. Nu er jeg i øjenhøjde med alle, siger Radi Kaiof på den amerikanske TV Station CNN.

Han har fortsat ingen følelse i benene, men det betyder ingenting, forklarer han.

Et alternativ til kørestolen

Det er den israelske læge Amit Goffa, der har opfundet den højteknologiske dragt. Han blev selv blev lam ved en ulykke, og dedikerede derefter sin tid til at opfinde et alternativ til rullestolen. I 2007 var robotdragten parat til at blive testet.

- Det største problem ved at sidde kørestol er værdigheden. Det er utrolig vigtigt for livskvaliteten og for helbredet at aktivere kroppen, siger dr. Amit Goffer på CNN.

Avancerede bevægelsessensorer og teknologi gør, at Radi Kaiof kan gå, bøje sig, gå op ad trapper og sidde når han bærer dragten. Krykker hjælper ham til at holde kroppen opret.

Ifølge Amit Goffer er det nemt at bruge dragten. Alt hvad man skal gøre er at rykke den ene krykke fremad. Derved bøjes overkroppen, og det sender besked til sensorerne om, at der skal tages et skridt.

Rewalk er stadig i forsøgsfasen, og er derfor endnu ikke på markedet.

(© Argo Medical Technologies Ltd.)
(© Argo Medical Technologies Ltd.)
FacebookTwitter