Robothænder: Så tæt er vi på den realistiske protese

Forskerne bag den første robothånd med følesans regner med, at amputerede vil have robothænder med menneskelige følesanser om senest 15 år.

Med sin gamle hånd kunne Dennis Sørensen ikke mærke, om han knuste ting. Det kan han med robothånden med følesans. Stanisa Raspopovic og Dennis Sørensen i laboratoriet i Italien. (Foto: epflmedia © epflmedia)

Dennis Sørensen fra Danmark fik lov til at prøvekøre verdens første fungerende robothånd med følesans.

Han var begejstret for hånden og ønskede, at han kunne beholde den.

- Jeg ville helt sikkert sige ja til at beholde hånden. Det er fantastisk. Den fungerer næsten som en rigtig hånd, siger Dennis Sørensen til BBC.

Det var ikke muligt for Dennis Sørensen at få hånden med hjem, men det håber hovedforskeren bag eksperimentet, Stanisa Raspopovic, at ændre på.

Robothænder med følesans på gaden senest om 15 år

Robothånden, der indtil videre har navnet LifeHand 2, virker efter forskernes mening tilfredsstillende allerede nu, men det vil stadig tage tid, før den kan komme alle amputerede til gavn.

- Jeg regner med, at man vil kunne se folk gå med denne slags hænder på gaden om 5-15 år, siger Stanisa Raspopovic til DR Nyheder.

Allerede næste år gennemfører forskergruppen et forsøg med en opdateret udgave af robothånden. Den vil være mindre, mobil og blive testet i mere realistiske omgivelser.

Ingen temperaturfølelse eller rumforståelse

Selvom både forskerne og Dennis Sørensen var glade for robothåndens egenskaber, så er de ikke nået helt i mål endnu.

- Med robothånden kan man kende forskel på ting og mærke om noget er hårdt eller blødt. Men vi har endnu ikke fået den til at føle temperaturændringer, og brugeren kan heller ikke mærke, hvor håndens fingerspidser befinder sig, konstaterer Stanisa Raspopovic.

Ingen robotarme med superheltekræfter i denne omgang

Selvom forskerne er kommet tæt på at lave en robothånd, som kan det samme som en menneskelig hånd, regner Stanisa Raspopovic ikke med, at robothånden vil blive gjort bedre end den menneskelige.

- Det er ikke vores mål at fremstille en hånd med superkræfter. Måske er nogle af mine kollegaer i USA i gang med det, men ikke os. Det handler om at lave en kunstig hånd med de samme evner som den menneskelige, siger Stanisa Raspopovic.

Facebook
Twitter