Robotvirksomheder i Odense har skabt succes på EU-penge. Nu vil regeringen tage støtten væk

Kommunerne frygter, at regeringen vil spare EU-kroner, der gavner Danmark

(Foto: © (C) DR Nyheder)

Der er kørende robotter, flyvende robotter og gående robotter i de tre store haller på Teknologisk Institut i Odense, der huser iværksætterprogrammet Odense Robotics Startup Hub.

Og rundt om dem er deres forældre i gang med at skrue og programmere.

- Lige i starten var der ikke mange penge, så det at kunne komme ind og få et kontor, hvor man føler, man går på arbejde hver dag, er et kæmpe plus, siger iværksætter Thomas Sølund.

Hans virksomhed, Spin Robotics, er en af otte nyopstartede virksomheder, der lige nu er i gang med programmet, der i sidste ende skal sende dem og deres robotter ud på verdensmarkedet og tjene penge hjem.

Fra EU's strukturfondsmidler

Størstedelen af pengene til robotprojektet kommer fra EU – fra den pulje, der kaldes strukturfondsmidlerne. En pulje penge, som regeringen er parat til at skære væk, når statsminister Mette Frederiksen (S) i morgen sætter sig til EU’s forhandlingsbord med et ønske om, at vi skal spare på unionen.

Statsministeren mener nemlig ikke, det giver mening, at Danmark sammen med de andre EU-lande først skal sætte penge ind på EU's konto, for så at bede om lov til at hæve dem igen, når Danmark både lettere og billigere selv kunne sende pengene ud i landet.

25 virksomheder har været igennem startup-programmet i Odense hen over de seneste fire år – og med stor succes, siger Mikkel Christoffersen, der er klyngedirektør for Odense Robotics, som kører projektet i samarbejde med instituttet.

- De har tiltrukket investeringer for over 250 millioner kroner. Så det er jo en succes, der er til at tage og føle på.

Samtidig ser han stort potentiale for deres videre færd på det for tiden umættelige robotmarked.

- Når de forlader os, er de jo i en meget tidlig fase af deres udvikling, så det er jo virksomheder, der har potentiale til at blive til mange flere medarbejdere, siger han.

Skaber tusindvis af arbejdspladser

Odense Robotics Startup Hub er bare et ud af hundredvis af danske projekter, der hen over de seneste syv år er blevet støttet med EU’s strukturfondsmidler.

Otte ud af ti kommuner har ifølge Erhvervsstyrelsen brugt af pengene.

Og Danske Regioner har lavet en opgørelse, der viser, at strukturfondsmidlerne fra 2011 til 2015 skabte 13.740 jobs og en meromsætning på 34 milliarder kroner hos de virksomheder, der modtog pengene - i forhold til sammenlignelige virksomheder, der ikke blev støttet.

Og hos Kommunernes Landsforening kan man slet ikke forstå, at det er her, regeringen ønsker at sætte sparekniven ind.

- Det ville være tåbeligt at spare på de her strukturfondsmidler, der er øremærket til Danmark, som helt øjensynligt skaber vækst og udvikling, siger Venstre-borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm, der er formand for KL's internationale udvalg.

Hos Socialdemokratiet kan finansordfører Christian Rabjerg Madsen sagtens se, at nogle virksomheder har haft stor gavn af midlerne. Men han mener ikke, at vi får nok penge retur i forhold til, hvor mange danske EU-kroner, der går til strukturfondene.

Christian Rabjerg Madsen, finansordfører, Socialdemokratiet (Foto: © (C) DR Nyheder)

Han mener, at pengene er bedre brugt uden at skulle EU tur-retur.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi skruer ned for strukturfondsmidlerne, moderniserer budgettet og bruger flere penge på det grønne, så vil det samlet set tilgodese det danske erhvervsliv mere, siger han.

God forretning for EU og Danmark

Hos Danske Regioner mener Europatalsmand Karsten Uno Petersen tværtimod godt, at det kan betale sig at sende pengene afsted:

- Vi har jo kæmpet for, at også de rige lande skal have del i strukturfondsmidlerne, fordi vi jo er forrest i udviklingen. Og ved at blive ved med at udvikle hestens hoved, følger bagdelen jo også med, så de mindre rige lande også får gavn af vores udvikling.

Også Kommunernes Landsforening (KL) har et klart budskab til statsministeren, når hun fredag sætter sig til skærmen for at begynde forhandlingerne med de andre EU-lande.

- Vores bekymring er, at der er en hel masse projekter, der ikke kan blive til noget – og der er en hel masse vækst, vi ikke får skabt, hvis ikke vi har adgang til det her. Derfor har KL helt klart den tilgang, at man bør arbejde for, at vi har adgang til de samme strukturfondsmidler, også i den næste syvårige budgetperiode.

Iværksættere kommer for at blive

I Odense bliver der snakket på både dansk og engelsk over frokostbordet, for en del af iværksætterne er fra andre EU-lande.

Clionadh Martin kommer fra Irland, men har valgt at udvikle sit produkt – en robot, der kan sætte varer på plads i et supermarked – her i Odense.

- Miljøet her i Odense er meget tilgængeligt, og folk er meget villige til at hjælpe, hvis man rækker ud. Så det var bare det rigtige tidspunkt og det rigtige sted.

Og når hun engang har fået sit firma, Coalescent Mobile Robotics, på markedet, så har hun ikke travlt med at skulle nogle andre steder hen:

- Jeg tænker, at vi bliver omkring Odense og finder os et kontor. Vi har fået et netværk her og blevet en del af et fællesskab. Så det ville være dumt af os at tage noget andet sted hen.