Rockstjerne-velkomst til Indiens leder på Wembley

Det bliver et kæmpe show, når Indiens premierminister Modi i dag indtager Wembley i London.

Tilhængere af Narenda Modi strømmer mod Wembley Stadion (Foto: Dan Kitwood © 2015 Getty Images)

Normalt er det kun rock- og sportsstjerner forundt at blive hyldet på verdens største stadions.

Men i dag vil 60.ooo tilskuere tiljuble Indiens premierminister Narendra Modi ved en storslået event på Wembley Stadion i London.

Særlige busser - kaldet Modi Express - er indsat for at fragte indere, der er bosat rundt omkring i Storbritannien, til Wembley for at overvære det overdådige show.

https://twitter.com/Geeta_Mohan/status/664455505847431168

Kæmpe fyrværkeri

Avisen The Guardian skriver, at showet har åbningen af De Olympiske Lege i London i 2012 som forbillede - og på nogle områder vil man forsøge at nå op samme niveau.

800 personer - blandt andre symfoniorkesteret London Filharmonikerne - skal optræde på plænen, og det afsluttende fyrværkeri vil være blandt de største, der nogensinde er sat ild til i Storbritannien.

Hovedpersonen selv er programsat til at holde en tale omkring klokken 18, dansk tid.

Foran Wembley Stadion kan man i dag købe "Vi elsker Modi" halstørklæder. (Foto: Dan Kitwood © Getty Images)

Megapopulær

Peter Johansen, Indien-kender og indehaver af bloggen Indien.dk, forklarer, at Narendra Modi nyder enorm popularitet blandt de cirka 1,6 millioner personer med indisk herkomst, som bor i Storbritannien. Han opridser tre forklaringer:

- For det første er der mange af de her udenlandsindere, som er moderne byboere, som i forvejen støtter Modi - også i Indien. De ser på mange måder Modi som en frelser, der skal få gang i Indiens økonomi og genskabe Indiens stolthed i udlandet, siger Peter Johansen og fortsætter:

- Derudover kommer Modi fra Gujarat (delstat i Indien, red.), og en stor del af de indere, som bor i Storbritannien er gujaratiere. Så der er måske også en snert af lokalpatriotisme i den her sag. Men frem for alt har Modi været rigtig god til at pleje de her udlandsindere. Han har hyldet deres foretagsomhed og kaldt dem en af de vigtigste eksponenter for Indiens soft power, på linje med yoga og Bollywood.

Tilhængere af Narenda Modi fejrer hans besøg i London. (Foto: NIKLAS HALLE'N © Scanpix)

Modtaget som Mandela

Narenda Modi har i det hele taget fået en kongelig modtagelse i Storbritannien. Selvom hans tre dage lange visit ikke er et officielt statsbesøg spiser han i dag frokost med dronningen, og som den første indiske leder nogensinde er han blevet inviteret til at tale til begge kamre i det britiske parlament.

- Han er blevet modtaget som en rockstjerne. Udover Nelson Mandela og et par paver hen ad vejen, så er der faktisk ingen udenlandsk leder, som er blevet modtaget med så stor hyldest og publikum, siger Peter Johansen.

Han siger, at det officielle Storbritanniens varme omfavnelse af Modi mest handler om penge. Indien er et kæmpe marked, som vokser hastigt i disse år. Prognoser siger, at Indien i 2030 vil have verdens største middelklasse, og den vil Storbritannien gerne sælge varer til.

Den britiske premierminister David Cameron (længst til højre) viser Narenda Modi (nummer to fra højre) rundt i det britiske underhus. (Foto: Kirsty Wigglesworth © Scanpix)

Hagekors på parlamentet

Den indiske premierminister er langtfra nogen uproblematisk person. Indtil for tre år siden kunne han faktisk ikke rejse ind i Storbritannien - en sanktion efter uroligheder i delstaten Gujarat i 2002, da 1.000 muslimer blev dræbt af hinduer, mens Narenda Modi var guvernør.

Modi, som er hinduistisk nationalist, vandt en knusende valgsejr i 2014, men siden er hans popularitet på hjemmefronten faldet markant, samtidig med at han i stigende grad bliver beskyldt for autoritære tendenser.

Det er da heller ikke alle i Storbritannien, som jubler i disse dage, påpeger Peter Johansen. Han henviser til, at der for nogle dage siden var en aktivistgruppe, som projicerede et billede af Modi med sværd i hånd og hagekors op på det britiske parlament i London.

- Det handler om hans hindunationale dagsorden, som mange mener splitter hinduer og muslimer ad. Det handler også om de 13.000 ngo'er, som hans regering har lukket ned inden for det seneste års tid, herunder Greenpeace. Det handler også om de stadigt større anslag mod ytringsfriheden, som er sket i Indien på det seneste, siger Peter Johansen.

https://twitter.com/friendscongress/status/663915072134082560

Facebook
Twitter