Rød alarm: Norsk fjeld rumsterer igen, igen

For femte gang i år er beboere blevet evakueret på grund af frygt for jordskred på fjeldet Mannen.

Fjeldet Mannen i Norgen har det især med at røre på sig ved store regnskyl, der virker som en slags smøremiddel og får det til at blive mere flydende. (Foto: Svein Ove Ekornesvaag © Scanpix)

Det norske fjeld Mannen har den seneste uge bevæget sig så meget, at myndighederne valgte at evakuere fjeldets nærmeste naboer.

På grund af kombinationen af regn og høje temperaturer, som får sneen på toppen af fjeldet til at smelte, opretholder myndighederne det høje alarmberedskab til i hvert fald i morgen, skriver NRK.

Derfor kan beboerne endnu ikke vende hjem.

Mannen er 1.294 meter højt og ligger i Romsdalen i den vestlige del af Norge.

Ifølge NRK er det femte gang i år, at trusselsniveauet bliver hævet til rødt, der er det højeste og gør, at beboerne må finde et midlertidigt opholdssted.

'Ret store rystelser'

Der er i denne uge registreret bevægelser i fjeldets øverste del på op til 80-90 centimeter, og der har været flere stenskred i ugens løb. I går blev der registreret mindre bevægelser på 25-30 centimeter.

- Det er ret store rystelser, som vi registrerer, og området, der er rystelser i, er også større end tidligere, så vi er meget opmærksomme på, hvad der sker, fortalte geoloen Lene Christensen i denne uge til NRK.

Eksperter vurderer ifølge NRK, at et skred vil ske før eller siden. Spørgsmålet er, hvornår det sker.

Derfor er Mannen et af de mest overvågede fjelde i verden og bliver løbende holdt nøje øje med af norske geologer på grund af den overhængende frygt for et alvorligt skred.

I oktober 2014 forudså geologer, at et skred var få timer fra at ske, hvilket satte myndighederne i området i allerhøjeste alarmberedskab, beboere i området blev evakueret, og folk fik forbud mod at opholde sig tæt ved fjeldet. Men skredet skete aldrig.

Også i 2015, 2016 og 2017 blev der iværksat evakueringer af beboerne på grund af frygten for et skred.

Mannen er 1.294 meter højt og har de senere år gjort geologer bekymrede for et skred.
Facebook
Twitter