Røde Kors bliver i Syrien: Ser ingen grund til at evakuere endnu

Læger uden Grænser har trukket sig på grund af manglende sikkerhed i landet.

Situationen i Syrien er blevet så voldsom, at Læger uden Grænser føler sig nødsaget til at evakuere sine ansatte. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Læger uden Grænser standser de fleste aktiviteter i det nordøstlige Syrien og evakuerer ansatte.

Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Også Folkekirkens Nødhjælp har trukket sig. Den meddelte lørdag, at den har stoppet alle aktiviteter i området. Der er tale om en midlertidig beslutning, der er truffet af sikkerhedsmæssige årsager, lød det.

Røde Kors ser derimod ikke grund til at standse sine aktiviteter i det uroplagede område.

- Det er klart, at vi løbende evaluerer, hvordan vi støtter dem i området bedst, men vi ser ikke nogen grund til at evakuere de internationalt ansatte, vi har i Syrien.

- Røde Kors hjælper de sårede soldater uden at skele til, om det er den ene eller anden side. Det er også det, vi gør i Syrien, siger Bjarke Skaanning, katastrofechef hos Røde Kors.

Læger uden Grænser kalder det en svær beslutning, men forklarer stoppet med den ekstremt ustabile situation og en manglende sikkerhedsgaranti.

Der er ingen danskere blandt de evakuerede medarbejdere.

Læger uden Grænser fortsætter dog alle sine aktiviteter i det nordvestlige Syrien ved at støtte sundhedsklinikker og drive mobile klinikker.

Efterladt i en usikker situation

Siden onsdag i sidste uge, hvor Tyrkiet gennemførte luftangreb og bombardementer langs den tyrkisk-syriske grænse, har der været en ekstremt ustabil situation i det nordøstlige Syrien, skriver organisationen.

Derfor evakuerer den sine internationalt ansatte fra projekter i Ain Issa, al-Hol, Tal Abyad, Tal Tamer, Tal Kocher/Yaroubiyah, Kobane/Ain al-Arab og Raqqa by.

- Det har været ekstremt svære beslutninger, da Læger uden Grænser er meget bevidst om behovet for flygtningene og de sårbare personer i området, lyder det i meddelelsen.

Læger uden Grænser beskriver blandt andet, at man i forrige uge gav lægehjælp, vand og psykisk hjælp til folk i lejren i Ain Issa.

- Nu er de efterladt i en meget usikker situation, og vi er ekstremt bekymrede for deres helbred, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/