Røde Kors deler nu mere mad ud i Europa end i Afrika

Vi bør tage det stigende behov for nødhjælp meget alvorligt, lyder det fra Dansk Røde Kors.

For første gang siden Anden Verdenskrig deler Røde Kors nu mad ud i Storbritannien. (© DR)

For første gang siden Anden Verdenskrig er Britisk Røde Kors nu ved at samle ind til regulære nødhjælpspakker til sultne briter, skriver Politiken i dag.

Men den tendens er ikke isoleret i Storbritannien.

En undersøgelse fra Internationalt Røde Kors viser, at det ikke kun er Storbritannien, der er hårdt ramt af krisen. Blandt de 22 lande, som organisationen har undersøgt, er antallet af mennesker, der er afhængige af fødevarehjælp, steget med 75 procent fra 2009 til 2012.

- Røde Kors deler nu mere mad ud i Europa end vi gør i Afrika. Det er bestemt ikke rart, og noget som vi som et forholdsvist rigt kontinent bør tage meget alvorligt, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors.

Går ikke ud over u-lande

Især mange i Østeuropa er afhængige af Røde Kors for at overleve. Og i Spanien hjælper de over to millioner og deler mad ud til knap 1,2 millioner mennesker om dagen.

- Vi oplever at fattigdommen er stigende i hele Europa. En stadig større gruppe mennesker bliver isoleret fra arbejdsmarkedet og sociale ydelser, og bliver afhængige af Røde Kors til dagen og vejen. Storbritannien er bare det seneste land på den liste, siger Anders Ladekarl.

Anders Ladekarl forsikrer dog, at det stigende behov i Europa ikke går ud over fattige u-lande.

- Men der er en begrænset mængde hjælp, men vi må prioriterer og hjælper dem, som har størst behov, siger han.

Antallet af fattige mennesker i Storbritannien, der kæmper for at få råd til selv de mindste fornødenheder, er steget med mere end 400.000 på kun et år til 5,2 millioner, skriver The Guardian.

Mange unge lever på lav løn

En rapport fra det internationale skatte- og revisionsfirma KPMG viser, at næsten trefjerdedele af de 18-21-årige nu tjener under det niveau, briterne kalder 'living wage', ikke at forveksle med mindstelønnen.

Det vil kort sagt sige, at de ikke har råd til at betale husleje og mad. Den officielle living wage er en timeløn på 74 kroner i London og 65 kroner i resten af landet.

- Der sker noget i Europa lige nu, som måske ikke er helt klar over. Der sker en marginalisering af nogle befolkningsgrupper, som er så kraftige, at de har svært ved at overleve, siger Anders Ladekarl.

Flere børn lever i fattige familier

Det er især de britiske kvinder, der kæmper for at tjene nok til at få mad på bordet. Omkring 27 procent af kvinderne og 16 procent af mændene tjener under 65 kroner i timen.

Også fra det britiske Red Barnet bliver der lagt pres på regeringen, der netop har offentliggjort tal der viser, at antallet af børn, der lever i familier, der tjener under living wage, er steget fra 1,82 til 1,96 millioner i 2012.