Røde Kors gør klar til ny flygtningestrøm: Frygten stiger for flere russiske bombardementer

Røde Kors forbereder nødhjælp til ny strøm af internt fordrevne, der i disse timer flygter fra Østukraine, inden Rusland angriber.

De fleste civile flygter fra den østlige del af landet med bus eller tog. Her er det indbyggere fra byen Severodonetsk, der forlader deres hjemstavn. (foto fra 7. april) (Foto: Fadel Senna © Ritzau Scanpix)

Russiske tropper har forladt områder nær Ukraines hovedstad, Kyiv, for ifølge flere kilder at skrue op for bombardementerne i den østlige del af landet.

Det har de seneste dage fået tusindvis af civile til at forlade hus og hjem og flygte mod den vestlige del af landet, før bomberne ventes at falde.

Røde Kors er allerede i færd med at gøre klar til at tage imod den nye flygtningestrøm fra Østukraine.

Det er en vanskelig opgave, der venter, fortæller Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.

- Folk begynder at vende tilbage til områder, som russerne har forladt i den vestlige del, og der skal nødhjælpen følge med. Her er der ingen strøm, vand og varme.

- Samtidig kommer der nye flygtninge fra Østukraine til vest, der i disse timer forsøger at slippe væk fra, hvad der forventes at blive en voldsom offensiv fra russisk side, fortæller han.

Anders Ladekarl er i dag i Ukraine i den sydvestlige by Tjernivtsi, hvor nødhjælpsorganisationen har lager og dansk team.

- Situationen er utrolig dynamisk, og hjælpearbejdet må hele tiden forsøge at følge med i de nye udfordringer, der kommer. Det gør, at vi hele tiden må flytte vores organisation derhen, hvor problemerne er størst, siger han.

Flest mulige skal væk, før bomberne falder

Det er afgørende at få så mange civile ud af områderne, inden russerne slår til i den østlige del af landet.

For når først kamphandlingerne raser, kan det være meget vanskeligt at få civile ud og nødhjælp ind.

Det var blandt andet tilfældet for Røde Kors og andre nødhjælpsorganisationer, der måtte opgive at få nødhjælp ind i den belejrede by Mariupol.

Og ydermere viste de humanitære korridorer sig ikke at være sikre på trods af aftaler mellem Ukraine og Rusland.

Civile venter på bussen i den østukrainske by Severodonetsk. De flygter, før de russiske bombardementer intensiveres i den del af landet. (Foto: Fadel Senna © Ritzau Scanpix)

Evakueringer fra bombet togstation genoptaget

DR Nyheders Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, fortæller, at russerne allerede har skruet op for luftbombardementerne, og at folk opfordres til at flygte nu, før det er for sent.

- Alle frygter, de russiske soldater vil lykkes med at omringe de områder, de så gerne vil have fingre i inden for kort tid, siger hun.

De ukrainske myndigheder har genoptaget evakueringer af civile med tog fra byen Kramatorsk, som i forgårs blev ramt af to raketter. Her blev 52 mennesker dræbt og mange andre såret i angrebet, som Rusland er mistænkt for at stå bag, en anklage russerne afviser.

- Luftbomberne får i høj grad civile til at pakke, hvad de kan have i en taske og flygte. Der lyder gentagne opfordringer fra lokale politiske ledere om, at folk skal se at komme af sted, mens de kan, siger Anna Gaarslev.

Blandt andre guvernøren i Luhansk, Serhiy Gaidai, opfordrer i en besked på mediet Telegram civile til at komme ud af deres kældre og beskyttelsesrum og komme helt væk fra regionen.

- Det ukrainske politi kører rundt og finder mennesker i kældre og sikringsrum og overtaler dem til at komme ud og flygte videre, siger han.

Maxar har offentliggjort satellitfoto, som det private amerikanske selskab optog fredag i en del af det østlige Ukraine, som Rusland kontrollerer. Her ses konvojen nær Ukraines næststørste by, Kharkiv.

At russerne pønser på en større offensiv i Østukraine underbygges af nye satelitbilleder, som viser en 13 kilometer lang konvoj af russiske militærkøretøjer øst for Ukraines næststørste by Kharkiv.