Tema Krigen i Syrien

Røde Kors: Kampen om IS-højborg kan sende en million på flugt

Røde Kors advarer om en ny stor flygtningebølge ved en kommende offensiv mod Islamisk Stats højborg i Irak.

Kvinder og børn på flugt fra al-Shirqat og Qayyarah i Mosul efter kampe mellem irakiske regeringsstyrker og Islamisk Stat. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Op mod en million mennesker kan blive tvunget til at flygte fra deres hjem i Irak i de kommende uger og måneder, når kampen om kontrol over byen Mosul tager til. Sådan lyder advarslen fra Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC).

Hjælpeorganisationen udsendte fredag en appel til det internationale samfund om et støttebeløb svarende til 117 millioner kroner, så flygtningene i Irak kan få assistance.

- Situationen er uforudsigelig, men vi må forberede os på det værste. Der er en sandsynlighed for, at kampene vil tage til i styrke, særligt i Mosul-området, siger Robert Mardini, der er ICRC's direktør for Mellemøsten.

Kontrolleret af Islamisk Stat

- Hundredtusinder af mennesker kan meget vel begive sig på farten i de kommende uger og måneder, hvor de vil få brug for et sted at være og hjælp, siger Robert Mardini.

Mosul har været under Islamisk Stats kontrol siden juni 2014.

Jihadisterne indtog dengang store dele af Irak og udførte grusomheder, herunder henrettelser, massebortførelser og voldtægter.

Islamisk Stat kontrollerer også områder i nabolandet Syrien, men har over det seneste halvandet år mistet en fjerdedel af de områder, gruppen samlet set kontrollerede i de to lande.

/ritzau/Reuters