Røde Kors om overgreb på børn: Uacceptabelt de ikke får beskyttelse

Børn helt ned til syv år er blevet udsat for seksuelle overgreb i græske flygtningelejre.

De mange flygtninge har sat et pres på sikkerheden i græske lejre. (Foto: © ANGELOS TZORTZINIS, Scanpix)

Det er barske historier, der er kommet ud fra de græske flygtningecentre. Kvinder tør ikke at gå på toilettet alene, når det bliver mørkt, og børn gemmer sig i deres telte i de sene timer af frygt for overgreb.

Frygten er ikke ubegrundet, hvis man skal tro Det Internationale Forbund af Røde Kors og Røde Halvmåne og Læger Uden Grænser, der oplever en stigning i seksuel vold mod kvinder og børn i græske flygtningelejre.

Det skriver The Observer.

International chef i Røde Kors, Birgitte Ebbesen, forklarer, at det er basale ting, der skal til for at beskytte børn og kvinder. Det handler blandt andet om at sørge for, der er tilstrækkelig belysning, vandposterne skal placeres de rigtige steder, og der skal være tilstrækkelig plads mellem teltene.

- Der er mange fysiske ting, man kan gøre for at gøre lejren bedre for de sårbare flygtninge, men det er ressourcekrævende, siger hun.

Kvinder og børn er ofte alene

Grækenland har haft store problemer med at tackle den massive strøm af flygtninge, som blandt andet krigen i Syrien har medført. Ifølge The Refugee Crisis Management Coordination Body, der følger flygtningestrømmen i landet, befinder der sig lige nu over 57.000 flygtninge i landet.

- Der er rigtig mange flygtninge, og de bor sikkert på for lidt plads. De er kommet meget hurtigt, og jeg tror måske, at Grækenland er blevet lidt overrumplet, siger Birgitte Ebbesen.

- Det er ikke en homogen gruppe. Der er mange etniske minoriteter fra mange lande, og mange repræsentanter fra forskellige sider i krigen i Syrien. Kvinder og børn er ofte alene, og traditionelt set er de nogle af de mest sårbare.

Hos UNICEF siger generaldirektør Steen M. Andersen, at der generelt er en risiko for børn i flygtningelejre. Mange er uledsagede, der er utrygge forhold.

- 1 ud af 400 børn er på flugt, så det siger lidt om, hvor stort problemet er. Et barn på flugt er udsat og er ofte kommet væk fra forældre eller søskende, og det øger risikoen for seksuelle overgreb, vold og prostitution.

UNICEF laver blandt andet børnesikre zoner, der er en slags børnehave og fritidshjem, der er under bevogtning, men den slags tiltag kan ikke beskytte børnene døgnet rundt, og derfor skal myndigthedernes indsats forbedres. Men det er svært at komme problemet til livs.

- Man skal styrke myndighedernes evne til at håndtere, uddanne og undervise. Men det er nok desværre totalt umuligt at forhindre det sker, når så mange klumpes sammen under relativt ringe forhold, siger han.

Hos FN’s Flygtningehøjkommissariat har man ifølge The Observer orienteret de græske myndigheder om problemet. Hos Røde Kors kalder Birgitte Ebbesen situationen uacceptable.

- Flygtningelejre er oprettet for at yde beskyttelse og give nødhjælp, og derfor er det helt uantageligt, at man som flygtning ikke får den beskyttelse, der netop er pointen med flygtningelejrene.