Røde Kors starter indsamling: 'Danskerne vil hjælpe Australien, og det skal de have lov til'

Dansk Røde Kors har sat gang i en indsamling, der skal hjælpe i Australien.

Et område halvanden gange større end hele Danmark er brændt ned i Australien, hvor tusindvis af indbyggere har forladt deres hjem på flugt fra store naturbrande. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)

I Australien bliver naturbrandene bare ved med at hærge. De har nu kostet 24 menneskeliv, tusinder har mistet deres hjem, og op mod en halv milliard dyr er døde.

Og på opfordring fra danskerne har det fået Røde Kors i Danmark til at sparke gang i en indsamling, der skal hjælpe det hårdt plagede land.

Det er nemlig først og fremmest penge, som Australien har mest brug for lige nu. Australsk Røde Kors har allerede mandskab fordelt på 35 evakueringscentre, og de indsamlede penge i Danmark skal være en støtte til disse centre, siger generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, til DR Nyheder:

- De (Australsk Røde Kors, red.) har mandskab nok lige for øjeblikket, derfor er det penge, der er behov for. Penge til at købe mad og vand, til at dele ud og til at yde psykosocial bistand til de menesker, der måtte være i chock, siger han.

- Pengene skal også gå til arbejdet med, at familier, der er blevet væk fra hinanden, kan finde sammen igen, fortsætter Anders Ladekarl.

Billder fra weekendens brande i Australien:

  • En 47-årig mand mistede lørdag livet, og det bringer antallet af døde i forbindelse med naturbrandene op på 24 personer. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Søndag er der fortsat omkring 150 naturbrande i New South Wales og "snesevis" i Victoria. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Lørdag besluttede regeringen af mobilisere 3.000 personer fra militærets reservestyrker til at assistere brandfolkene. (Foto: Peter PARKS © Scanpix)
1 / 3

Mange danskere har henvendt sig

Den danske afdeling af Røde Kors er begyndt at samle ind til Australien, fordi de er blevet kontaktet af flere danskere, der gerne vil støtte landet. Nødhjælpsorganisationen havde nok ikke selv fundet på at samle ind til landet, forklarer generalsekretæren:

- Vi reagerer først og fremmest på, at der er danskere, der gerne vil hjælpe, og det skal de have lov til, siger Anders Ladekarl.

Er der ikke andre lande, der har mere brug for de her penge end et i forvejen rigt land som Australien? Premierministeren har i dag sagt, at man er klar med en genopretningsfond på 10 milliarder kroner?

- Medmenneskelighed stopper ikke i Yemen (som Røde Kors også samler ind til, red.). Den gælder også, når der er mennesker, der bliver ramt af en katastrofe som den i Australien. Vi ville nok ikke have sat en indsamling igang, hvis det ikke var fordi, at danskerne havde henvendt sig til Røde Kors for at kunne hjælpe. Det skal de sørme have lov til.

Det er særligt delstaterne New South Wales og Victoria i det sydøstlige Australien, der er ramt af naturbrandene:

Dansk Røde Kors er ikke alene om at levere en pengeindsprøjtning til det nødlidende land.

Kendisser som Nicole Kidman, Hugh Jackmann og Pink har lavet milliondonationer, og pengene vælter også ind i en indsamling, som den australske komiker Celeste Barber har startet på Facebook.

Indtil videre har hun indsamlet over 180 millioner kroner til den frivillige beredskabstjeneste i delstaten New South Wales.

FacebookTwitter