Inden året er omme, skal australierne til folkeafstemning.
Det slog den australske premierminister, Anthony Albanese, fast på et følelsesladet pressemøde i nat dansk tid.
Her fortalte han, at regeringen vil have australierne til tage stilling til, om landet skal anerkende landets oprindelige befolkning gennem en forfatningsændring. Det skal ske ved at skabe et særligt råd, som skal repræsentere Australiens oprindelige befolkning, og som får til opgave at rådgive parlamentet og regeringen.
- For mange har dette øjeblik været længe undervejs, lød det fra en tydeligt rørt premierminister.
- Hvis ikke nu, hvornår så?, lød det endvidere fra premierministeren, der måtte holde flere pauser under præsentationen.
'De har ventet på retfærdighed i lang tid'
Som det er nu, er den oprindelige befolkning ikke nævnt i den australske forfatning. Men det vil centrum-venstre-regeringen altså lave om på i landet, hvor titusinder af oprindelige australiere først fik stemmeret i 1965.
Forslaget til folkeafstemningen bliver efter planen fremlagt i det australske parlament næste torsdag, hvorefter det skal forbi et parlamentsudvalg, inden det kan komme til folkeafstemning.
Nogle konservative kritikere har udtrykt bekymringer om forslaget, men premierminister Albanese slog i går fast, at han under ingen omstændigheder vil droppe planerne om en folkeafstemning i slutningen af året, beretter The Guardian.
- Det er en mulighed, der ikke tilhører politikerne. Den tilhører hver eneste australier på lige fod, lyder budskabet fra Albanese, der siger, at der kan blive tale om et inspirerende og samlende australsk øjeblik".
På pressemødet medgav premierministeren, at forslag er svære at få vedtaget ved folkeafstemninger i Australien, hvor kun 8 ud af 44 er blevet vedtaget gennem årene.
- Det er risikabelt at lave en folkeafstemning. De plejer ikke at blive vedtaget. Hvis dette bare handlede om at positionere sig politisk som sædvanligt, så ville jeg måske ikke gøre det. Men de her mennesker, kan ikke vente, sagde premierministeren med henvisning til medlemmerne af den oprindelige befolkning, som var med ham på scenen.
- De har ventet på retfærdighed i lang tid.
Et opgør med "undertrykkelsens tyranni"
Det er stadig ikke slået fast, hvor stort et eventuelt kommende råd skal være, eller hvordan det skal sammensættes. Men meldingen fra den australske regering er, at rådets medlemmer skal vælges af Australiens oprindelige befolkning, rapporterer The Guardian.
3,2 procent af den australske befolkning identificerer sig som indfødte australiere, som er den mest udsatte etniske gruppe i landet.
Det kan blandt andet ses i statistikkerne, hvor det står klart, at oprindelige australiere dør tidligere, oftere er arbejdsløse, er dårligere uddannet og voldsomt overrepræsenteret i fængslerne, beretter nyhedsbureauet AP.
Det er op til australierne at stræbe mod et bedre forhold til landets indfødte folkeslag, lød budskabet i går fra den australske parlamentariker Patrick Dodson, der selv har aboriginal-baggrund.
- Et forhold, der sætter os fri og renser vores hjerter og sind for undertrykkelsens tyranni og den skam og lidelse, vi har levet med.
Mens den australske oprindelige befolkning ikke er nævnt i landets forfatning, har andre lande tidligere forsøgt med lovgivning, der skulle sikre anerkendelse af den oprindelige befolkning.
Det gælder blandt andet Norge og Canada, der i 1980'erne vedtog love, der havde til formål at beskytte de oprindelige befolkningers kultur.