Røvere fra helikopterkup i Sverige dømt

Lange fængselsstraffe til syv af de ti mænd, som stod bag det spektakulære helikopterrøveri sidste år i Västberg i det sydlige Stockholm. Tre andre er sat på fri fod.

Dommen over gerningsmændene bag helikopterkuppet i Sverige faldt i dag. (Foto: LOTTA JARLSDOTTER / SCANPIX © SCANPIX)

Retten i Södertörn i Sverige er netop kommet med dommen til de ti mænd, som stod bag helikopterrøveriet i Sverige.

To fik syv års fængsel for grovt røveri og fem andre har fået mellem et og fem års fængsel for medvirken til røveri.

Tre er sat på fri fod.

Dommene

De to, der har fået syv års fængsel er henholdsvis helikopterpiloten og så den eneste af de ti anklagede, som rent faktisk har tilstået røveriet.

Den mand, der indkøbte bandens Sim-kort fik fem års fængsel for medvirken, lige som en anden der forsynede gruppen med sprængstofferne.

Ham der havde udtænkt hele planen fik tre års fængsel. En sjete mand, som havde konstrueret en falsk trafikulykke, for at give helikopterpiloten et alibi, fik to års fængsel. Og endelig gav det et års fængsel til ham der havde hvervet piloten til opgaven.

Den 35-årige pilot var en fremgangsrig forretningsmand, med villa, hustru og børn. Men bag facaden gemte sig et mangeårigt narkotikaforbrug.

Sagen kort

Den 23. september 2009 landede en helikopter på taget af G4S værdidepot i det sydlige Stockholm. Tre bevæbnede mænd hoppede ned gennem et atriumvindue på taget og sprængte sig vej gennem flere døre og endte inde i selve værdidepotet hvor der blev opbevaret store pengesummer.

Røverne fik 39 millioner svenske kroner med sig inden de igen steg ombord i helikopteren og fløj væk.

Røverne havde inden kuppet placeret en bombeattrap ved siden af en politihelikopter og det forsinkede politiets jagt på røverne.

Helikopteren, som var blevet stjålet på en flyveplads i Norrtälje blev senere fundet på en mark.

Kun ganske få af pengene er blevet fundet og politiet mener derfor, at der stadig er gerningsmænd på fri fod.

Retssagen

Anklageren havde krævet maksimumstraf på 10 års fængsel på grund af røveriets uhyggeligt gennemtænkte planlægning og gennemførsel.

Røverne er mellem 23 og 38 år. Nogle er svenske andre fra udlandet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk