Romney vandt - og Jim blev glad

USA-korrespondent Steffen Gram var til opstillingsmøde i Altoona, da Mitt Romney vandt valggyseren i Iowa.

Jim Carley støtter Mitt Romney - så han kunne juble, da resultatet kom ind. (Foto: DR © DR)

- Yahh! - Jim Carley jublede, da resultatet kom. Resultatet af caucus-valget på Centennial Folkeskolen I Altoona øst for Des Moines i aftes.

Den pensionerede pilot og oberstløjnant havde støttet en kandidat, der scorede sin første skalp - Rick Santorum, eks-guvernøren fra Pennsylvania, der var afskrevet som seriøs kandidat for få uger siden.

Brandtaler for kandidater

Vi var taget ud til skolen øst for Des Moines for at følge et caucus - det specielle opstillingsvalg, der afvikles som et gammeldags forsamlingshusvalg. Jim var parat til at tale - om hvorfor han vil af med Obama. (Han er socialist, der fører landet i ulykke.) Om hvorfor han er bekymret over Amerikas fremtid. (Økonomien og værdierne er gået tabt.)

Vi var der tidligt. Den kombinerede sportshal og skolekantine var nærmest tom. Lidt efter lidt blev den fyldt op. Da causus'et begyndte, måtte de hente flere stole ind. Der var knap 300 republikanske vælgere - der lyttede til taler om de republikanske kandidater.

Ron Pauls 14-årige barnebarn var fragtet fra Texas til kulden i Iowa og talte rørende om sin bedstefar. Lokale talte om Michelle Bachman, om Mitt Romney (en ældre dame, der læste en lidt kedelig lovprisning op.) Rick Santorum blev lovprist af hele to - en mand talte om hans fortræffelige sider. En kvinde - mor til tre børn, fik vi at vide - talte om Santorum som idealet, det moralske ideal, den gode far.

Tre sejrherrer

Så stemte de. Da stemmerne var talt op, jublede jim Carley. Rick Santorum vandt suverænt i på Centennial Elementary skole i Alttona øst for Des Moines. En overraskelse? En kæmpe overraskelse! Og en overraskelse, der gik igen over store dele af Iowa - hvor 18 stemmer skilte Santorum fra Mitt Romney, da 99 procent af stemmerne var talt op.

Men det første valg i præsidentvalgkampen 2012 havde i virkeligheden tre sejrherrer - Rick Santorum, Mitt Romney og Ron Paul.

Rick Santorum, der for få uger siden kørte alene rundt med en enkelt rådgiver i en grå pickup, kulminerede på det rette tidspunkt.

Hans eksempel har været hårdt arbejde. Hans budskab har været de religiøse sociale værdier - nej til abort, nej til ægteskab mellem homoseksuelle. Og han vandt sine stemmer i de store, tyndtbefolkede områder. Ude på landet, hvor farmerne er religiøse og konservative og hvor økonomien går godt.

Mitt Romney havde nærmest ignoreret Iowa indtil for få uger siden. Han blev slået af Mike Huckabee i 2008. Han følte sig utilpas blandt de meget konservative, hvor de "genfødte kristne" anfægtede hans religion. Romney er mormon.

Et budskab: Obama skal væk

Men feltet fik Romney til at ændre strategi. Hans organisation i Iowa var i orden, da han endelig satsede. Hans budskab var - Obama skal væk! Han nærmest ignorerede sine modkandidater. Modstanderen var Obama. Budskabet - at han, Romney, havde erfaringen til at sætte ny gang i den amerikanske økonomi, skabe nye arbejdspladser. Og Romney vandt sine stemmer i de tættere befolkede områder, blandt de økonomisk interesserede og bekymrede borgere, blandt dem, der synes, at det vigtigste er at få fjernet Obama.

Ron Paul er sluttet på tredjepladsen - og er begejstret. Hans budskaber om, at USA skal trække sig tilbage fra verden, lukke baser uden for USA, trække sine styrker ud af Afghanistan, afvikle den amerikanske forbundsbank, the Fed, afvikle en række ministerier og i det hele taget reducere Forbundsregeringens størrelse, magt og beføjelser, har vundet genklang i Iowa.

Hans holdninger og vælgernes tilslutning vil i de kommende uger og måneder tvinge det republikanske establishment og parti til at tage dem alvorligt, tvinge partiet til at diskutere dem - selvom ældre tunge politikere i partiet kalder Ron Paul farlig for USA's sikkerhed.

En bitter mand

Newt Gingrich var en uklædelig bitter mand. I sin takketale til vælgerne efter sin klare fjerdeplads langede han voldsom ud efter Mitt Romney, beskyldte ham for at føre en nedrig valgkampagne baseret på negative reklamer i stedet for at tage debatterne om substansen. Han talte positivt om Rick Santorum. Og det er åbenbart, at der bliver "payback" til Romney. Nu er modsætningerne ikke bare politiske. Nu er fjendskabet til Romney personligt.

Texas-guvernør Rick Perry sluttede på en pauver femteplads og tager hjem til Texas for at tænke over situationen. I politiske termer betyder det, at han dropper ud af kampen om den republikanske nominering. Michelle Bachman sluttede skuffet på en sidsteplads og må også tage sin fremtid som kandidat op til overvejelse.

Republikanere er splittet

Valget i Iowa har vist, at det republikanske parti fortsat er splittet mellem en religiøs konservativ fløj og en mere pragmatisk fløj med et til fælles mål: At de for alt i verden vil af med Barack Obama som præsident.

Valget har også vist, at de ideologiske og konservative republikanere er stærke i partiet - selvom de ikke nødvendigvis er enige om hvilken kandidat, der vil være bedst.

Rick Santorum og Ron Paul fik tilsammen 56.000 stemmer. Læg dertil Rick Perry's oig Michelle Bachman's 18.000 stemmer - mens Romney fik knap 30.000 stemmer. Newt Gingrich ideologisk står et sted i midten med sine 16.000 stemmer. Det er svært i dag at se, hvem af de republikanske kandidater, der kan samle det republikanske parti.

Men den almindelige visdom siger også, at republikanerne ikke vil erobre Det hvide Hus på moralske og religiøse budskaber. Der skal overbevisende økonomiske planer for USA's genrejsning på bordet, for at amerikanerne - specielt centrumsvælgerne, der altid afgør de amerikanske præsidentvalg - får tilstrækkelig med tillid til, at de vil stemme på den republikanske udfordrer.

Og de planer hørte vi ikke i aften - hverken på Centennial kommuneskolen i Altoona eller i kandidaternes reaktioner på valgets resultat.

FacebookTwitter