Ron DeSantis offentliggør sit kandidatur med kampagnevideo: 'Vores grænser er en katastrofe'

Den 44-årige guvernør vil stå i spidsen for det 'store amerikanske comeback', lyder det.

Ron DeSantis er født og opvokset i Florida. Han er uddannet fra de to topuniversiteter Yale og Harvard. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Ritzau Scanpix)

Florida-guvernør Ron DeSantis har nu officielt meddelt sit kandidatur om at blive Republikanernes kandidat til det amerikanske præsidentvalg næste år.

Den 44-årige guvernør offentliggjorde sit kandidatur i en kampagnevideo på Twitter kort efter midnat torsdag dansk tid.

I den et minut og 14 sekunder lange video ser man det meste af tiden DeSantis talende foran det amerikanske flag.

- Vores grænser er en katastrofe, kriminalitet hærger vores byer, den føderale regering gør det svært for familier at få enderne til at mødes, og præsidenten vakler, indledes videoen med.

- Men nedgang er et valg. Succes er opnåeligt. Og frihed er værd at kæmpe for. Vi må have fornuften og normaliteten tilbage i samfundet og integriteten tilbage til vores institutioner, fortsætter han.

Vil støtte Bitcoin og give FBI-direktør sparket

Kort efter offentliggørelsen af sit kandidatur gav Ron DeSantis et interview til den amerikanske tv-station Fox News.

Her fremlægger Florida-guvernøren flere bud på, hvad han har tænkt sig at gøre, hvis han vinder den republikanske nominering og det efterfølgende præsidentvalg den 5. november 2024.

Eksempelvis vil han fyre FBI's direktør, Christopher Wray, der i 2017 blev udpeget af den tidligere republikanske præsident Donald Trump.

Han fik senere Trumps vrede at mærke, da han ikke ville bakke op om påstande vedrørende valgfusk i 2020.

I interviewet siger DeSantis også, at han lover at støtte folks ret til at handle med digitale valutaer såsom Bitcoin.

Skærmbillede fra Ron DeSantis' kampagnevideo. Grænserne er en katastrofe, og kriminalitet hærger de amerikanske byer, lyder det blandt andet fra Florida-guvernøren i videoen. (Foto: © Handout, AFP or licensors)

Han understreger dog, at han ikke er fortaler for etableringen af en digital centralvalutabank, skriver Ritzau.

Trump til tasterne

DeSantis' udmelding blev altså offentliggjort gennem kampagnevideoen på Twitter.

Den oprindelige plan var dog, at kandidaturet skulle være kommet ud ved et online-arrangement på selv samme medie. Men det fik tekniske problemer sat en stopper for, skriver Ritzau.

Og det gik ikke Donald Trumps næse forbi.

På sit eget sociale medie, Truth Social, har Trump eksempelvis delt en video af en rumraket med teksten "Ron 2024" på. Raketten er klar til affyring, men ender ifølge Ritzau med at vælte og sprænge i luften.

Trump er generelt ikke bleg for at tale dårligt om DeSantis. Han har blandt andet givet ham flere øgenavne.

Ron DeSantis var engang stor tilhænger af Trump, og Trump støttede også DeSantis, da han stillede op som guvernør i Florida i 2018. (Foto: © Evan Vucci, Associated Press)

DeSanctus, som han onsdag aften skriver på Truth Social, er et af dem. Sanctus er latin for "hellig". Øgenavnet DeSanctimonious bliver også brugt af Trump - Sanctimonious er engelsk for skinhellig.

- Jeg vil gerne ønske "Rob" DeSanctimonious tillykke med endelig at have annonceret, at han stiller op som præsident for USA.

- Forhåbentlig får han den fulde oplevelse af at blive angrebet af marxisterne, kommunisterne og de radikale venstreorienterede tosser i vores land, lød det fra Trump på Truth Social, kort inden DeSantis' annoncering.