Roskilde vil være grøn: Har droppet sorte investeringer

Det er ikke kun store investeringsbanker og pensionsselskaber, som vil være grønne.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde stod under vand i 2003, da stormen Bodil hærgede Danmark i 2013. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Roskilde Kommune har en plan. Og den er grøn.

I september besluttede politikerne i den midtsjællandske kommune som de første i landet, at de ikke vil investere borgernes skattekroner i såkaldt sort energi som kul, olie og gas, der er med til at varme kloden op.

- Hvis vi skal have gjort noget ved den globale opvarmning, bliver vi nødt til at flytte investeringerne væk fra den sorte energi, siger byrådsmedlemmet Jeppe Trolle (R), som var primus motor for forslaget.

Det er nemlig ikke kun de store investeringsforeninger og pengestærke pensionskasser, der i de seneste år er begyndt at droppe den sorte energi.

Udover Roskilde er byer som Oslo og New York City samt universiteter rundt om i verden også begyndt på det.

- Vi har selv oplevet ekstremt vejr som forhøjet vandstand her i byen. Det ville være helt gak-gak, hvis vi blev ved med at investere penge i brændsler, der ødelægger vores egen fremtid, siger Jeppe Trolle.

Kommunens investeringer i aktier ligger i dag på cirka 40 millioner kroner – og det er blot en mindre del af dem, der er placeret i olie og kul.

- De her småpenge, Roskilde investerer, betyder jo ikke noget på det store perspektiv. Men vi inspirerer andre, og det er vigtigt, siger Jeppe Trolle.