Roundup-erstatninger for 14 milliarder: 13.400 retssager venter kemigigant

Kræftramt ægtepar skal have milliarderstatning fra firma bag ukrudtsmiddel. Flere retssager er på vej.

Roundup er også populært i Danmark, men Kræftens Bekæmpelse mener, at danskerne bør lade være med at bruge ukrudtsmidlet.

Tre retssager. Over 14 millarder kroner i erstatning. Styrtblødende aktier.

Det er på alle måder blevet en dyr omgang for kemigiganten Bayer, at flere amerikanere har anlagt og vundet retssager, fordi de ifølge dommen har fået kræft efter brug af ukrudtsmidlet Roundup.

Men der er flere retssager på vej. Indtil videre har over 13.400 personer i USA meddelt, at de vil lægge sag an for at have fået kræft af brugen af Roundup.

Og det er nogle omfattende retssager i vente.

I den seneste retssag, hvor ægteparret Alva og Alberta Pilliod sagsøgte Bayer og fik tilkendt to milliarder dollar - svarende til godt 13 milliarder kroner, fylder transskriberingen af sagen over 5.000 sider. Der er afhørt 27 vidner, og sagen varede 17 retsdage.

Juryen bestod af syv mænd og fem kvinder. 11 stemte for at dømme Bayer skyldige. Kun én var ikke enig.

- Vi kan ikke længere gøre de ting, vi plejer. Og vi giver Monsanto skylden for det, sagde Alberta Pilliod på et pressemøde efter dommen.

Bayer skulle have drukket det selv

Ifølge Bloomberg lød det efterfølgende fra et af jurymedlemmerne, Doug Olsen, at man med dommen ønskede at statuere et eksempel.

- Vi ønsker at sige til Monsanto (firmaet bag Roundup - nu Bayer, red.), at de skal "stoppe det og gøre det bedre", og så vil vi have deres opmærksomhed, så de tager os alvorligt, siger Doug Olsen, der ikke selv stemte for den høje erstatning, og som mener, at en langt mindre af slagsen ville have samme effekt.

Alva og Alberta Pilliod (© dr)

Et andet jurymedlem, der ikke vil have sit navn frem, sagde efter dommen til Bayers advokater, at hvis selskabet for alvor skulle have bevist, at Roundup var ufarligt, skulle de have vist det på egen krop.

- Jeg ville have haft jer til at drikke det selv, lød det fra jurymedlemmet ifølge Bloomberg.

Afviser alle anklager

Bayer afviser alle anklager og har appelleret dommen.

- Vi har stor sympati med hr. og fru Pilliod, men i denne sag står det klart, at begge har lange sygdomshistorier. Der kendes ingen væsentlige riskofaktorer for at få Non-Hodgkins lymfom (den kræftform, de begge blev ramt af, red.). Der findes ingen pålidelige videnskabelige beviser for at konkludere, at glyphosatbaserede stoffer var årsagen til deres sygdomme, siger en talsmand for Bayer ifølge hjemmesiden The Recorder.

Siden Bayer overtog Roundups oprindelige udvikler, Monsanto, i juni sidste år, er Bayers aktier faldet over 40 procent i værdi.

Ægteparret Pilliods advokat, Michael Miller, forventer ifølge San Francisco Gate, at den milliardstore erstatning vil blive formindsket ved appelsagen, som det også skete sidste år, da en mand fra Californien blev tildelt 289 millioner dollar i erstatning. Den blev senere reduceret til 78 millioner.

Den næste retssag om Roundups mulige skyld ved kræfttilfælde begynder til august.