Rousseff efter afstemning i Brasilien: Dette er et kup

Parlamentet har væltet en lovligt valgt præsident, siger Rousseff. Hendes afløser planlægger pensionsreformer.

Præsidentens post bliver i dag overtaget af den hidtidige vicepræsident, Michael Temer. (Foto: © Fernando Bizerra Jr., Scanpix)

Afstemningen i Brasiliens senat om at suspendere Dilma Rousseff fra præsidentposten og stille hende for en rigsret er "en historisk uretfærdighed".

Det skriver hovedpersonen selv på sin officielle Facebook-side efter afstemningen, der fandt sted tidligt torsdag morgen lokal tid.

- Dette er et kup, skriver Rousseff i en kort kommentar om parlamentets beslutning.

I udtalelsen, der er den første offentlige af slagsen fra Rousseff, siger hun, at parlamentet besluttede "at vælte en lovligt valgt præsident".

Imens er hendes midlertidige afløser på præsidentposten, Michel Temer, tilsyneladende ved at trække i arbejdstøjet.

Hans nære rådgiver Eliseu Padilha, som ventes at blive udnævnt til stabschef, siger, at noget af det første, den ny præsident vil tage fat på, er en reform af pensionssystemet.

- Jeg kan ikke sige, hvor mange dage der vil gå, før vi fremsætter forslaget, men det vil blive et af de første tiltag. Ingen er i tvivl om, at det skal gøres, siger den ny præsidents rådgiver.

Sagen kort

  • Rousseff beskyldes for på ulovlig vis at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014, før hun blev genvalgt til posten.

  • Anklagen lyder, at hun har hentet penge fra statsbanker til at fylde huller i budgettet. På den måde har hun ifølge kritikerne sminket på sine politiske bedrifter.

  • Til trods for at al fokus i Brasilien lige nu er på den såkaldte Petrobras-skandale, der handler om korruption i regeringen og det brasilianske parlament, så er det ikke en del af anklagen mod præsidenten.

/ritzau/dpa