Royalt bryllup giver kæmpe britisk sikkerhedsudfordring

Kongeligt bryllup i den lille by Windsor, er et indbydende terrormål, siger tidligere PET-chef.

Det britiske politi står foran en enorm opgave ved morgendagens royale bryllup. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

Tungt bevæbnet anti-terror politi, nye særlige overvågningskameraer og snusende bombehunde om anklerne.

De ellers eventyrlige elementer med prinsesser, slotte og gyldne kareter kommer til at stå i skarp kontrast til den barske virkelighed ved morgendagens royale bryllup.

Her forventes et kæmpe sikkerhedsopbud i den lille by Windsor, der til dagligt kun huser omkring 30.000 indbyggere.

I morgen kan byen se frem til over 100.000 besøgende, 5000 journalister og tusinder af politibetjente, der skal sikre, at folkefesten forløber fredeligt.

Efter fem terrorangreb på britisk jord sidste år med 36 dræbte er trusselsniveauet i Storbritannien på sit andethøjeste niveau. Her vurderes det, at et anslag er meget sandsynligt.

Briterne står over for "en kæmpe operation", lyder vurderingen fra Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef for PET.

Ekspert: Oplagt terrormål

Et kæmpeevent som den i morgen er set med terroristernes øjne en fantastisk mulighed for at begå en terrorhandling, siger den tidligere PET-chef.

- Sådan en begivenhed, hvor der samles et utal af mennesker fra mange forskellige nationer vil næsten i sig selv være et indbydende mål i forhold til terror, siger han.

Den store medieopmærksomhed, hvor begivenheden transmitteres live til hele verden, spiller en stor rolle i at gøre den store dag til et oplagt terrormål, lyder vurderingen fra den tidligere operative chef.

- Hvis man er i stand til at gennemføre et angreb, så når man lige præcis dét, som er terroristernes ypperste mål, nemlig her-og-nu at sprede skræk og rædsel helt ud til de mindste hytter, uanset hvor man befinder sig i verden, siger han.

- Så sker det, som er terrorens stærkeste våben: at frygten sætter sig, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Britisk politi var allerede på gaderne i Windsor for en måned siden, hvor de finkæmmede byen.

- Dette er en stor operation for enhver politistyrke og er en af de største, jeg nogensinde har arbejdet med, lød det dengang fra politiets eftersøgningskoordinator Andy Turner ifølge Reuters.

Briterne har prøvet det før

Den tidligere PET-chef peger dog på, at flere faktorer peger i retning af, at deltagerne ved begivenhederne i Windsor er i trygge hænder.

- Engelsk politi er kendt for, at de kan håndtere den slags situationer med stor succes, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der peger på OL i London og dronning Elizabeths regentsjubilæum i 2012 som eksempler på store begivenheder med overhængende terrortrusler.

- De har en modstandskraft i form af forskellige initiativer, der kan iværksættes, som forebygger, modvirker og forhindrer, at terroren sker, siger han og peger på en anden vigtig faktor efter hans vurdering: At der er tale om en glædelig begivenhed.

- Der ligger der i sig selv en modstandskraft, hvor man er meget opmærksom på ting, der kan medvirke til at ødelægge den festlige begivenhed, siger den tidligere PET-chef, som kalder offentligheden for det stærkeste bolværk.

- De vil medvirke til øjeblikkelig at gøre opmærksom på det, hvis de finder noget, der virker mistænkeligt, siger han.

Derudover har de britiske myndigheder en lang historie i forhold til terrorbekæmpelse, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der peger på de britiske myndigheders kamp mod terrortruslen fra IRA allerede i 1970'erne.

- Det medvirker selvfølgelig til, at man opbygger en vis hårdhed og robusthed i forhold til at håndtere den slags.

Brylluppet kan blive dyrere end prins Williams

Den britiske avis The Independent peger på, at den øgede terrortrussel mod Storbritannien kan gøre regningen for brylluppet endnu større, end da tronarvingen, prins William, blev gift med Kate Middleton tilbage i 2011.

Avisen henviser til en estimeret regning på 200-250 millioner kroner i forbindelse med morgendagens bryllup. En regning, der lander hos skatteyderne og som i høj grad skyldes de store sikkerhedsforanstaltninger.

En bombehund patruljerer gaderne i Windsor dagen inden det royale bryllup. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er det helt naturligt, at der er skruet helt op for sikkerhedsopbuddet.

- Gennem de seneste år har England været konfronteret med terrorens frygteligste ansigt i op til flere tilfælde, så det er helt klart medvirkende til, at sikkerhedsopbuddet er stort og dermed også omkostningskrævende, siger han.

The Independent peger på, at prins Harrys fortid i det britiske militær, hvor han har været udstationeret i Afghanistan, kan være medvirkende til at gøre begivenheden til et større terrormål. Den vurdering køber den tidligere PET-chef dog ikke.

- Det betyder overhovedet ingenting i forhold til den store begivenhed, og at det transmitteres direkte til hele verden. Dét er mere tiltrækkende for en terrororganisation, end at han har militær baggrund, siger Hans Jørgens Bonnichsen.

FacebookTwitter