Rumænien trækker omstridt korruptionslov tilbage

Loven afkriminaliserede visse former for korruption, hvis beløbet var under 330.000 kroner.

Loven førte til de største demonstrationer siden murens fald. (Foto: SEBASTIAN TATARU © Scanpix)

Det faldt ikke i god jord, da Rumæniens regering besluttede at afkriminalisere visse former for korruption, hvis beløbet var under 330.000 kroner. Faktisk har hundredtusinder af demonstranter været på gaden i Bukarest fem dage i træk.

Og nu har de regerende socialdemokrater bukket under for presset – loven trækkes tilbage.

Det skriver Reuters.

Meldingen kommer fra Calin Tariceanu, der er formand for regeringspartiet Alde, der i indgår i regeringskoalition med Rumæniens socialdemokratiske parti.

- Det sker, fordi vi ikke har noget at skjule, siger han til RomaniaTV.

Største demonstrationer siden murens fald

Den nye lov affødte de største demonstrationer i landet siden kommunismens fald i 1989. Med loven afkriminaliserede regeringen til dels korruption, og kun ved særligt grove tilfælde kunne magtmisbrug straffes med fængsel.

Søren Riishøj er lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet og ekspert i østeuropæiske forhold. Han forklarede forleden til DR Nyheder, at Socialdemokratiet i landet forsøgte at frede flere af sine egne toppolitikere, som har været involveret i store politiske korruptionssager.

Den tidligere ministerpræsident, Victor Ponta, måtte nemlig gå af efter korruptionsanklager, og Liviu Dragnea, der vandt valget for partiet og var udset til at blive præsident, stod også anklaget for korruption i forbindelse med en folkeafstemning for flere år siden.

- Socialdemokratiet føler generelt, at de bliver forfulgt af domstolene og præsidenten i sager om korruption, og det er årsagen til, at man har indført denne her lov om amnesti i korruptionssager, sagde Søren Riishøj til DR Nyheder.

Han vurderer, at Socialdemokratiet ønsker at få renset Liviu Dragnea og køre ham i stilling til posten som præsident.

Lov blev kritiseret af EU

Torsdag meddelte Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, at han havde stævnet regeringen ved landets forfatningsdomstol.

- Det er helt oplagt en forfatningsretlig konflikt mellem regeringen og domstolssystemet og parlamentet, sagde præsidenten.

Beslutningen skabte kritik fra chefanklageren i antikorruptionsmyndigheden, højesteretspræsidenten og rigsadvokaten. Også fra EU har der været kritik af loven.

- Kampen mod korruption er nødt til at blive fremmet, ikke afviklet. Vi følger den seneste udvikling i Rumænien med stor bekymring, sagde formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

- Kommissionen advarer mod at gå baglæns.

Facebook
Twitter