Rumænsk kommissærkandidat afvist på grund af økonomi

Den ungarske kandidat er også blevet afvist af Europa-Parlamentets retsudvalg.

Rumænske Rovana Plumb står til at blive EU's næste transportkommissær. Men nu er det uvist, om hun får posten. (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

Europa-Parlamentets retsudvalg har her til formiddag vendt tommelfingeren nedad til den rumænske kommissærkandidat, Rovana Plumb, på grund af hendes personlige økonomiske forhold.

Den rumænske socialdemokrat, der ellers står til at blive EU's næste transportkommissær, var blevet bedt om at redegøre for en række økonomiske forhold, der kunne komme til at udgøre en interessekonflikt i den nye rolle.

Ifølge rumænsk presse drejer det sig om valgkampslån på 800.000 euro, knap seks millioner kroner, som hun ikke har redegjort ordentligt for over for Europa-Parlamentet.

Og i dag har et flertal i retsudvalget så besluttet, at de ikke kan bakke op om hende som EU's kommende transportkommissær.

Nu er det op til den kommende formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, at beslutte, om hun vil holde fast i Rovana Plumb eller bede den rumænske regering stille med en ny kandidat.

Men ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er det faktisk en besked fra parlamentet til Ursula von der Leyen om, at hun skal finde en anden kandidat.

- Når man fra parlamentets side har konstateret, at de økonomiske forhold ikke er i orden, så har man heller ikke tænkt sig at holde en høring med kommissæren. Og så må man gå ud fra, at Europa-Parlamentet heller ikke vil godkende kommissionen, siger Ole Ryborg.

Skulle udspørges onsdag

Det er nemlig Europa-Parlamentet, der skal godkende den samlede Europa-Kommission, inden den kan træde til den 1. november i år.

Det sker, efter at alle kommissærerne har været igennem høringer i Europa-Parlamentet.

De høringer går i gang på mandag, og her skal de blandt andet spørges ind til, hvilke tanker de gør sig om de poster, som de står til at overtage. Og ifølge den oprindelige plan skulle Rovana Plumb være blevet udspurgt på onsdag.

Men ifølge Mina Andreeva, der er talsmand for Europa-Kommissionen, er den procedure nu blevet suspenderet. Hun tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at kommissionen nu overvejer en række forskellige muligheder.

Men det har kastet grus i kommissærmaskineriet, siger DR's EU-korrespondent.

- Kommer der en ny rumænsk kommissærkandidat, skal personen have tid til at forberede sig. Og spørgsmålet er også, om man kan finde en ny, kvindelig kommissær i Rumænien, der er god til transportpolitik, eller om von der Leyen i stedet vælger at jonglere rundt med de andre kandidater, siger Ole Ryborg.

Det nye kommissærhold blev præsenteret tidligere på måneden. (Foto: © Kenzo Tribouillard, Scanpix)

Det er ikke nyt, at kommissærkandidaterne skal redegøre for deres privatøkonomiske forhold - og eventuelle interessekonflikter - inden de kan få posterne. Men det er nyt, at det sker inden selve høringerne, forklarer DR's EU-korrespondent.

- Før udspurgte man kommissærerne om deres økonomi under høringerne, men det her er en ny procedure, der er blevet indført. Og den har allerede kostet sit første offer, siger Ole Ryborg og fortsætter:

- Det er kun det første skridt i den institutionelle magtkamp i EU, som kommissærhøringerne er, siger han.

Nej til ungarsk kommissær

Rovana Plumb har tidligere været i de rumænske myndigheders søgelys for mistanke om korruption. I 2017 forsøge Rumæniens antikorruptionshed at indlede en efterforskning af den socialdemokratiske toppolitiker.

Parlamentet i Rumænien afviste dog at ophæve hendes immunitet, og sagen blev dernæst lukket.

Udover Rovana Plumb var den ungarske kommissærkandidat, Laszlo Trocsanyi, også blevet bedt om at redegøre for sine personlige økonomiske forhold og mulige interessekonflikter.

Ungarske Laszlo Trocsanyi, der tidligere har været justitsminister i regeringspartiet Fidesz, går også en usikker kommissærfremtid i møde efter dagens afstemning. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Hans sag var på programmet efter Rovana Plumb, og her valgte et flertal i retudvalget ligeledes at vende tommelfingeren nedad. Det skyldes også en interessekonflikt.

- Det er klart, at høringerne ikke kan finde sted, lyder det ifølge Politico fra en talsperson for Europa-Parlamentet.

- Nu må vi se, hvad der sker herfra.

De 24 resterende kommissærkandidater, heriblandt danske Margrethe Vestager (R), er blevet blåstemplet af retsudvalget.