Rusland: Absurd at Nato taler om trussel fra os

Russerne klager også over, at Nato med en forstærkning i Østeuropa nærmer sig Ruslands grænser.

USA's præsident Barack Obama har sagt, at man vil stå fast overfor Rusland. Russerne mener ikke, at det absurd, at se dem som en trussel. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Rusland finder det meningsløst, at Nato på weekendens topmøde har en eventuel trussel fra Rusland som vigtigste punkt på dagsordenen.

Sådan lyder det fredag fra en talsmand for den russiske regering, Dmitry Peskov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er absurd, at tale om en trussel fra Rusland, siger han.

Natos topmøde i Warszawa er domineret af tanken om at undgå, at de baltiske lande eller Polen skal opleve det, som Ukraine gjorde i 2014, da Rusland besatte og indlemmede Krim-halvøen.

Derfor forventer Nato, at topmødet vil resultere i, at i alt fire bataljoner udsendes til Estland, Letland, Litauen og Polen.

Storbritanniens forsvarsminister annoncerede tidligere i dag, at de sender en bataljon på 500 soldater til Estland. Derudover sender de 150 soldater til Polen. Og Danmark vil bidrage med op til 200 soldater i Estland, har statsminister Lars Løkke Rasmussen sagt på topmødet i dag.

Håber på "sund fornuft"

Men den russiske talmand håber, at det han kalder "sund fornuft" sejrer, så udstationeringen ikke bliver til virkelighed.

Dmitry Peskov tilføjer, at russerne er åbne for dialog og samarbejde med Nato. Han klagede dog samtidig over, at Nato med forstærkningen i Østeuropa nærmer sig Ruslands grænser.

- Det er ikke os, der nærmer os Natos grænser, siger han.

Storbritannien, Canada, Tyskland og USA forventes at skulle lede de i alt fire bataljoner.

Nato's logik bag de forventede udstationeringer i Østeuropa er, at den første soldat, som russerne måtte møde ikke er estisk eller polsk, men britisk eller amerikansk.

Dermed vil man bedre kunne sikre, at alliancens musketer-ed overholdes, så et angreb på ét Nato-land også i praksis talt vil blive opfattet som et angreb på alle Nato-lande.