Rusland: Absurde beskyldninger om KGB-spions død

Hele sagen har været politisk motiveret, lyder det fra russisk talsmand.

Den ene af Englands to mistænkte for drabet, Lugovoi, er medlem af det russiske parlament og kan derfor ikke retsforfølges. (Foto: Denis sinyakov © Scanpix)

Russerne afviser fortsat, at de stod bag giftmordet på den tidligere KGB-agent Alksander Litvinenko i London i 2006, også selv om en britisk rapport fastslår, at det var selveste præsident Putin, der godkendte drabet, og at to russiske statsborgere udførte ordren.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge en talsmand for det russiske udenrigsministerium anser Rusland ikke rapporten for at være objektiv og upartisk.

- Vi beklager, at en klokkeklar kriminalsag er blevet gjort politisk og har formørket vores landes forbindelser, siger talsmanden Maria Zhakarova i en erklæring.

Hun tilføjer, at Storbritanniens beslutning om, at sagen skulle være en offentlig undersøgelse, er politisk motiveret, og at hele processen ikke har været gennemskuelig for hverken Rusland eller offentligheden generelt.

Rapporten konkluderer også, at det var de to tidligere KGB-agenter Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, der udførte drabet. Rusland har nægtet at udlevere de to til retsforfølgelse i England, og da den ene, Lugovoj, er medlem af det russiske parlament, er han beskyttet af immunitet.

Han kalder beskyldningerne mod ham absurde.

- Konklusionen er som forventet. Resultaterne af undersøgelsen bekræfter endnu en gang Londons anti-russiske position og deres snæversynethed og uvilje til at finde den sande årsang til Litvinenkos død, siger Lugovoj ifølge Interfax.