Rusland advarer: USA's missiler kan ødelægge bevis for formodet giftgasangreb

Talsmand for det russiske udenrigsministerium svarer igen på Trumps advarsel om missilangreb i Syrien.

Talsmand for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Hvis USA sender missiler afsted mod Syrien, som den amerikanske præsident, Donald Trump, har advaret om, risikerer de at ødelægge beviser for det formodede giftgasangreb, som angiveligt fandt sted i weekenden.

Sådan lyder det nu fra talsmand for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, der samtidig spekulerer i, at det faktisk er amerikanernes plan.

- Er undersøgerne fra OPCW (Organisationen for forbud mod kemiske våben, red.) klar over, at 'smart' missilerne vil ødelægge alle beviser for brug af kemiske våben? Eller er det den egentlige plan - at dække over beviserne for det opdigtede angreb, så der ikke er noget at undersøge, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Retorikken mellem Rusland og USA er skærpet efter weekendens formodede angreb, og flere hasteindkaldte møder i FN's Sikkerhedsråd har ikke ført en løsning med sig.

Russerne vil have undersøgt, om der overhovedet har fundet et giftgasangreb sted, mens USA vil have fundet frem til, hvem der står bag.

Et forslag, den russiske FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, har nedlagt veto imod.

Adspurgt om Moskvas reaktion på et amerikansk angreb på Syrien, sagde talsmand for Kreml, Dmitrij Peskov, tidligere i dag, at han håbede, at parterne ville holde sig fra at foretage sig noget, der for alvor kunne destabiliserere den skrøbelige situation i regionen.

Kritiserede Rusland for at samarbejde med Assad

Efterfølgende advarede USA's præsident, Donald Trump, Rusland om, at missilerne mod Syrien vil være på vej og kritiserede samtidig regeringen for at samarbejde med Syriens præsident, Bashar al-Assad, som han i et tweet kalder 'et bæst, der dræber sin egen befolkning med gas og nyder det'.

Rusland har advaret USA om, at et angreb på Syrien vil blive anset ikke bare som en aggression, men som en decideret krigsforbrydelse begået af den vestlige koalition.

USA har de seneste dage været i løbende dialog med Frankrig og Storbritannien for nå til enighed om en fælles reaktion på det formodede giftgasangreb, som ifølge WHO menes at have dræbt mindst 42 personer.

Den syriske regering nægter fortsat at stå bag det formodede angreb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk