Rusland afviser flyveforbudszone i Syrien

Ruslands Sergej Lavrov: Syriens militær har succes og ikke har nogen grund til at anvende kemiske våben.

- Regimet har militær succes i kampene. Hvordan skulle det give mening for regimet at anvende kemiske våben? Og i så lille et omfang, siger Sergej Lavrov. (Foto: © Wojtek Radwanski /Scanpix)

Rusland nægter at høre tale om, at der kan oprettes en flyveforbudszone over dele af Syrien.

- Forsøg på at håndhæve en sådan zone med missiler og F-16 kampfly i Jordan ville være et brud på folkeretten, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Lavrov, der lørdag holdt pressemøde i Rom i forbindelse med drøftelser med sin italienske modpart, siger samtidig, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, ikke har behov for at anvende kemiske våben mod oprørerne, da hans militær konstant vinder terræn.

Rusland: Regimet vinder terræn

- Regimet, som oppositionen kalder det, har militær succes i kampene. Hvordan skulle det give mening for regimet at anvende kemiske våben? Og i så lille et omfang, siger Lavrov med henvisning til USAs anklager om, at Syrien har anvendt kemiske våben.

Det Hvide Hus i Washington sagde torsdag, at amerikanske efterretningstjenester har fundet ud af, at Assad-regimet i mindre omfang har anvendt kemiske våben i borgerkrigen.

Dermed krydser Assad-regimet en rød linje, som betyder, at USA vil sende våben til oprørere i Syrien.

Fransk modstand

Tidligere har den amerikanske hjælp begrænset sig til ikke-militær støtte til den syriske opposition, men nu overvejer amerikanerne ifølge diplomatiske kilder også at presse på for en flyveforbudszone, sådan som det tidligere er set i Irak.

Frankrig siger, at det er usandsynligt, at FNs Sikkerhedsråd vil vedtage en flyveforbudszone i Syrien. Franskmændene har fast plads i Sikkerhedsrådet og har sammen med USA, Kina, Rusland og Storbritannien vetoret.

- Det er utænkeligt, at medlemmerne i Sikkerhedsrådet kan opnå enighed om forslaget, sagde Phillippe Lalliot, der er talsmand for det franske udenrigsministerium, fredag.

Rusland og Kina har gentagne gange brugt deres vetoret i FNs Sikkerhedsråd til at blokere for forslag mod det syriske regime. En flyveforbudszone skulle formentligt ligge tæt ved Syriens sydlige grænse til Jordan.

/ritzau/AFP