Rusland anklages for have brugt nervegas

Russiske specialstyrker anklages for at have brugt nervegas under stormen på teaterbygningen i Moskva. Myndighederne fastholder, at det var sovegas, men læger, der behandler gidslerne, fortæller, at den har sat deres nervesystem ud af drift.

Se billedserieGidseldramaet i Moskva er slut. Se alle billedernederfra.Gidseldrama slut

Russiske specialstyrker anklages for at have brugt nervegasunder stormen på teaterbygningen i Moskva. Det skriver det norskenyhedsbureau NTB.

Mindst 130 mennesker blev dræbt og flere end 550 kørt påhospitaler i Moskva efter stormen på teatret, der bragtegidseldramaet til ende efter 2½ døgn.

Viceudenrigsminister: Det var stress og sult

De russiske myndigheder fastholder, at det var sovegas, der blevpumpet ind i teatret, inden specialtropperne trængte ind.

Viceudenrigsminister Vladimir Vasiljev afviser, at gassen kanhave påført gidslerne skader. Han mener, at de livløse gidsler, derblev båret ud fra teatret, var svækket på grund af 'stress, sult ogmanglende lægelig behandling'.

Læger: Det var nervegas

Men læger, der behandler gidslerne, beskriver gassen somneuro-paralyserende og fortæller, at den har sat gidslernesnervesystem ud af drift.

Den russiske netavis gazeta.ru, citerer en talsmand forSklifosovksij-instituttet i Moskva, som modtog 42 af detilskadekomne, for at sige, at deres tilstand er livstruende:

- De er alle forgiftet af en uidentificeret gas, sigertalsmanden Vladimir Riabinin til gazeta.ru.

Gazeta.ru har også været i forbindelse med flere andre sygehuse,som har modtaget tilskadekomne, og alle har fortalt den sammehistorie.

Internationale eksperter i anæstæsi, bedøvelse, stillerspørgsmålstegn ved den russiske påstand om, at der er tale om enuskyldig sovegas.

- Der findes ingen sovegas, som kan pumpes ind i et teater forhurtigt at neutralisere mennesker, siger professor Yoel Donchin fraIsrael til den israelske avis, Ha'arets.

- Det eneste sandsynlige er, at de har brugt nervegas. Detforklarer også patienternes dårlige tilstand, efter at teatret varblevet stormet, og deres behov for kunstigt åndedræt.

Journalister ingen adgang

Hverken journalister eller pårørende har ifølge nyhedsbureauet NTBfået adgang til de overlevende.

Alligevel er det angiveligt lykkedes radiostationen Ekho Moskvyat interviewe flere læger, som har behandlet de overlevende. Men derussiske myndigheder har forbudt radiostationen at udsendeinterviewene.

Derfor overgav stationen interviewene til deres kolleger på dengeorgiske tv-station Rustavi-2, som har udsendt dem. Således er dekommet til omverdenens kendskab.

Operationerne i Tjetjenien overgårformelt til den Føderale Sikkerhedstjeneste,FSB.20007. august går 400 tjetjenskekrigere ind i Dagestan. 11. august begynder føderale styrker etmodangreb.1996I september starter udtrækningen afrussiske soldater, men den stilles i bero. Forhandlinger brydersammen.1994Tjetjenerne deltager ikke irussiske valg og folkeafstemninger.1992Sovjet opløses. Tjetjensk valg ioktober. Dudajev bliver præsident. Tjetjenien erklæresuafhængig.2001Den 17. januar indleder russiskestyrker stormen på Grosnij.1999Fra august forhand- les om russisktil- bagetrækning. Den starter 22. nov.1995Den 10. december går russisketropper ind i Tjetjenien.1993Tjetjenien nægter at underskriveden russiske føderationstraktat.1991Tjetjenien i nyere tid

Facebook
Twitter