Rusland anklaget for planer om kup i Ukraine: 'Deres største ønske er at få styret af vejen'

Ruslands udenrigsministerium kalder anklagerne for 'nonsens' og 'misinformation'.

De pro-russiske kræfter er blevet færre de seneste år, siger ekspert. Her bliver et billede af Ruslands præsident, Vladimir Putin, brugt som skydeskive af ukrainske styrker. (Foto: AnatoliI Stepanov © Ritzau Scanpix)

Rusland har planer om at gennemføre et kup i Ukraine, der skal føre til, at en person med sympati for Rusland overtager regeringsmagten.

Sådan lyder en anklage fra den britiske regering, der kom frem i går aftes.

- Den information, der offentliggøres i dag, viser omfanget af de russiske aktiviteter, der skal være med til at træde Ukraine under fode, og den giver indsigt i den måde, som Kreml tænker på, sagde den britiske udenrigsminister, Liz Truss, i går.

Anklagen mod Rusland kommer samtidig med, at situationen ved den russisk-ukrainske grænse er højspændt.

For i takt med at Rusland menes at have opmarcheret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, er flere lande begyndt at frygte en egentligt invasion.

Ifølge Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er det ikke helt tilfældigt, at anklagen mod Rusland kommer nu.

- Den kommer lige nu for at gøre opmærksom på, hvor alvorligt det her er. Derfor betyder det ikke nødvendigvis, at det er russernes helt store plan, men der er jo mange spekulationer i, hvad en russisk militær aktion kunne gå ud på.

- Jeg tror, at russernes største ønske er at lave et såkaldt 'modkup' i Ukraine, og få det styre, som de betragter som illegitimt af vejen, og få installeret et pro-russisk styre i Ukraine, siger Claus Mathiesen.

Ifølge Ukraine befinder en stor del af de russiske tropper sig på halvøen Krim, mens en del også er at finde langs grænsen til den østlige Donbas-region.
Ifølge Ukraine befinder en stor del af de russiske tropper sig på halvøen Krim, mens en del også er at finde langs grænsen til den østlige Donbas-region.

Sætter navn på

Det britiske udenrigsministerium har en helt klar idé om, hvem den person, der ifølge dem er udvalgt til at kuppe magten, er.

For i deres anklage bliver Yehven Murayev, der er tidligere ukrainsk parlamentsmedlem, kaldt 'en potentiel kandidat' til at overtage magten.

Murayev mistede sin plads i det ukrainske parlament, da hans parti ikke fik de fem procent af stemmerne ved valget i 2019, som var nødvendige for at komme ind.

Derudover har han grundlagt en tv-kanal, som flere gange er blevet forsøgt lukket af myndighederne, fordi den er blevet anklaget for at udsende pro-russisk propaganda. Det skriver Al-Jazeera.

l dag har han selv opfordret til, at der skal ske forandringer i Ukraine.

- Det ukrainske folk har brug for retsstatsprincippet, fred, en sund og pragmatisk økonomi- og socialpolitik og nye politiske ledere, skriver Murayev på Facebook ifølge Al-Jazeera.

Begrænsningen af de pro-russiske medier er et resultat af, at den ukrainske kurs er rettet mod at mindske den pro-russiske indflydelse, fortæller Claus Mathiesen.

- Det seneste års tid er de pro-russiske politiske kræfter i Ukraine blevet stillet en række hindringer i vejen. Der er blandt andet kommet begrænsninger på nogle af de mest fremtrædende pro-russiske politikeres tv-kanaler, siger han og fortsætter:

- I virkeligheden kan man godt hævde, at dét, at russerne er gået over til i højere grad at true med at anvende militære midler, er et udtryk for, at deres politiske bestræbelser i Ukraine mere eller mindre er mislykkedes.

Det britiske udenrigsministerium påstår også, at de har oplysninger om, at russiske efterretningstjenester har forbindelse til en række tidligere ukrainske politikere. Heriblandt Mykola Azarov, der var premierminister fra 2010-2014.

Netop i den periode havde Ukraine en pro-russisk regering, men siden da er de pro-russiske stemmer blevet færre og udgør nu langt fra størstedelen af den ukrainske befolkning, fortæller Claus Mathiesen.

- Hvis der skulle ske et kup, ville russerne få det til at se ud som om, at det er det største ønske fra befolkningen, men det ville blive noget af en cirkusforestilling.

Rusland har afvist, at de skulle have planer om, at en pro-russisk politiker skulle kuppe magten og kaldt det 'misinformation'.

- Vi opfordrer udenrigsministeriet til at stoppe med at sprede nonsens, skriver det russiske udenrigsministerium på Twitter.

Det britiske udenrigsministerium har endnu ikke fremlagt beviser for sine anklager.

USA anklager også

Briterne er ikke de eneste, der har anklaget Rusland for at forsøge at planlægge et kup i Ukraine.

I dag slog også den britiske justitsminister, Dominic Raab, fast, at Rusland vil blive mødt af adskilligere sanktioner, hvis briterne får ret i deres anklager.

- Der vil være meget alvorlige konsekvenser, hvis Rusland beslutter sig for at forsøge at invadere, men også hvis de forsøger at installere et marionet-regime, fortalte den britiske justitsminister til Sky News.