Rusland bomber løs før våbenhvile i Syrien

Russerne har intensiveret angrebene mod syriske oprørsgrupper op til den aftalte våbenhvile.

Den indgåede våbenhvile har ikke fået angrebene ved blandt andet Aleppo til at stoppe. (Foto: Ammar Abdullah © Scanpix)

Syriske oprørsgruppers accept af den våbenhvile, som USA og Rusland præsenterede i sidste uge, har ikke fået bomberegnen over dele af Syrien til at stoppe.

I hvert fald ikke endnu. Ifølge BBC har Rusland optrappet bombardementet op til våbenhvilen, der efter planen skal træde i kraft ved midnat. Blandt andet øst for Damaskus, nord for Homs og i den vestlige del af Aleppo-provinsen bliver der smidt flere bomber, end der plejer.

Det siger Rami Abdel Rahman, der er talsmand for Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som får sine oplysninger via oprørerne.

- Det er mere intenst end normalt. Det er som om, russerne og den syriske regering vil kue oprørerne i disse regioner eller score point før våbenhvilen, siger han ifølge BBC.

Fredag eftermiddag tilsluttede næsten 100 syriske oprørsgrupper sig våbenhvilen, men Ruslands præsident, Vladimir Putin, understregede tidligere fredag, at russerne fortsat vil angribe grupper, de anser som terrorister.

- Jeg vil gerne udtrykke et håb om, at vores amerikanske partnere også vil have i tankerne, at der er andre terrororganisationer end Islamisk Stat, sagde Vladimir Putin ifølge Reuters.

Præsidenten henviser blandt andet til al-Nusra-fronten, som har afvist at gå med i våbenhvilen. Ligesom al-Qaeda har gjort det.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har udtrykt håb om, at USA vil overholde våbenhvilen, ligesom den amerikanske præsident, Barack Obama, har udtrykt håb om, at Rusland, Syrien og de to landes allierede vil stoppe bombningerne.

- Situationen vil være kritisk de kommende dage, og verden vil holde øje, siger Obama ifølge BBC.