Rusland: Briterne har iscenesat kemisk angreb i Syrien

Giftgasangrebet i den syriske by Douma var skuespil, mener Ruslands forsvarsministerium.

Briterne har orkestreret giftgasangrebet i Syrien, mener den russiske general Igor Konasjenkov. (Foto: AP // RUSSIAN MINISTRY OF DEFENSE HANDOUT) (© ap)

Det vakte international harme, da der i lørdags dukkede vidneberetninger og video op af et formodet giftgasangreb mod den oprørskontrollerede del af den syriske by Douma.

Mindst 40 mennesker er meldt omkommet ved angrebet.

Som reaktion barsler USA, Frankrig og Storbritannien med et missilangreb mod den syriske præsident, Bashar al-Assad, men hans russiske allierede kommer nu med en opsigtsvækkende udtalelse.

- Det russiske militær har beviser for, at Storbritannien var direkte involveret ved at organisere denne provokation i det østlige Ghouta (hvor Douma ligger, red.), siger det russiske forsvarsministeriums talsmand, general Igor Konasjenkov, ifølge AP og Ritzau.

Fabrikeret ved hjælp af lægeorganisation

Ifølge Konasjenkov har Storbritannien givet De Hvide Hjelme, en organisation som yder førstehjælp ved angreb i de oprørskontrollerede områder, besked på at iscenesætte det kemiske angreb i Douma.

Han henviser til en erklæring fra hospitalskilder på Doumas sygehus, som siger, at en gruppe personer med videokameraer kom ind på hospitalet og skabte panik med råb om, at patienter var ramt med kemiske våben.

De samme kilder siger, ifølge den russiske udmelding, at ingen patienter var blevet såret af kemiske våben.

Briterne: Bizar og åbenlys løgn

Storbritanniens FN-ambassadør Karen Pierce afviser ifølge AP de russiske beskyldninger, som hun kalder en “bizar og åbenlys løgn”.

Pierce understregede samtidig, at Storbritannien aldrig ville være involveret i brugen af kemiske våben.

FN’s Sikkerhedsråd er også i dag forsamlet for at diskutere den eskalerende situation.

Inden mødet udtalte den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, at der ikke bør gennemføres en forhastet militær aktion i Syrien. Men hun understregede samtidig, at det på et tidspunkt er nødvendigt at handle.

- Man træffer ikke sådanne beslutninger i hast, lød det, ifølge AP og Ritzau.

Ifølge Haley vurderer USA, at Assads styrker har anvendt kemiske våben 50 gange i løbet af den syv år lange konflikt.

FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer til, at "alle stater må handle ansvarligt under disse farlige omstændigheder".

Han advarede samtidig mod en omfattende militær eskalation af konflikterne i Mellemøsten.

Opdateret med britisk reaktion og ændring til iscenesættelse i rubrik.