Rusland driller USA: Skal den amerikanske ambassade ligge på 'Nordamerikansk blindgyde'?

Amerikanerne har netop ændret navnet på gaden, hvor den russiske ambassade ligger.

I dag ligger den amerikanske ambassade i Moskva på Bolshoy Deviatinsky Pereulok. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Scanpix)

Skal den amerikanske ambassade i Moskva fremover ligge på gaden ’North American Dead End’, der på dansk betyder ”Nordamerikansk Blindgyde’?

Det er spørgsmålet, som bystyret i den russiske hovedstad nu skal tage stilling til. Et spørgsmål, der sat fornyet fokus på det kølige forhold mellem USA og Rusland.

Det er politikeren Mikhail Degtyaryov fra det højrenationalistiske LDPR-parti, som ifølge nyhedsbureauet Tass har foreslået det nye navn til gaden, som i dag hedder Bolshoy Deviatinsky Pereulok.

Og det sker godt en måned efter, at bystyret i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., besluttede at ændre navnet på den del af Wisconsin Avenue, hvor den russiske ambassade ligger.

"Et beskidt trick"

Gaden hedder nu Boris Nemtsov Plaza, opkaldt efter den russiske oppositionspolitiker og aktivist Boris Nemtsov, som i 2015 blev skudt og dræbt på en bro i Moskva.

Han var en af den russiske præsident, Vladimir Putins, største kritikere. Og selvom fem tjetjenere sidste år blev dømt for at have stået bag mordet, mener Boris Nemtsovs familie fortsat, at den rigtige gerningsmand er på fri fod.

Hans datter, Zhanna Nemtsov, var en af de ivrigste fortalere for navneændringen i Washington D.C.

Den russiske ambassade i Washington D.C. ligger nu på en gade, der er opkaldt efter en skarp kritiker af Ruslands præsident, Vladimir Putin. (Foto: JAMES LAWLER DUGGAN © Scanpix)

Og beslutningen blev da også mødt med kritik fra flere russiske politikere, heriblandt LDPR-lederen, Vladimir Zhirinovsky, som betegnede det som ”et beskidt trick”.

Også Dmitry Novikov, der er medlem af Kommunistpartiet, var skeptisk over ændringen.

- De amerikanske myndigheder har længe været opslugt af at blande sig i russisk indenrigspolitik, sagde han i begyndelsen af januar til nyhedsbureauet Interfax.

Køligt forhold

Spørgsmålet rammer nemlig ned i den tilspidsede konflikt, der lige nu udspiller sig mellem amerikanerne og russerne.

Ruslands regering er blevet beskyldt for at have blandet sig i den amerikanske præsidentvalgkamp forrige år, hvor Donald Trump vandt en overraskende sejr over Hillary Clinton. Og selvom Vladimir Putin har afvist alle beskyldningerne, er forholdet mellem de to lande fortsat køligt.

Ifølge avisen The New York Times skal et udvalg i Moskva nu tage stilling til forespørgslen. Hvis den nikker ja til det, skal lokalpolitikkerne efterfølgende stemme om det.

Og ifølge avisen vil den russiske regering efter alt at dømme også blande sig i spørgsmålet, inden den endelige beslutning bliver taget.

Tyrkerne har ændret gadenavn

Det er dog ikke første gang, at gadenavne bliver ændret.

Mandag sagde borgmesteren i den tyrkiske hovedstad, Ankara, god for at ændre navnet foran den amerikanske ambassade til ”Olive Branch” – opkaldt efter tyrkernes igangværende ’Operation Olivengren’-offensiv i Syrien.

Her kæmper tyrkerne mod kurdiske oprørsgrupper, der bliver støttet af amerikanerne, og det har forværret forholdet mellem de to lande.

I Iran valgte bystyret i Teheran at ændre navnet foran den britiske ambassade fra ”Winston Churchill” til ”Bobby Sands”, der er navnet på et fængslet IRA-medlem, som døde i en sultestrejke.