Rusland dropper sag mod kritisk journalist

Sagen om den undersøgende journalist Ivan Golunov har taget en uventet drejning.

Ivan Golunov risikerede op mod 20 års fængsel, men nu dropper politiet sagen mod ham. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Scanpix)

I de seneste dage har tusinder af vrede russere gået på gaden i protest over, at den 36-årige undersøgende journalist Ivan Golunov blev anklaget for narkobesiddelse med henblik på at videresælge det.

Nu lyder meldingen, at russisk politi har frafaldet sigtelserne mod journalisten, som er kendt for at afsløre korruption blandt Moskvas embedsmænd.

Han havde ellers fået at vide, at han skulle sidde i husarrest frem til 7. august, mens efterforskningen af hans sag stod på. Men for kort tid siden kunne en tydeligt bevæget Golunov i stedet forlade sin lejlighed som en fri mand.

Sagen ser nu ud til at få konsekvenser for flere politifolk - og det er en del af de russiske myndigheders håndtering af en dårlig sag, der har fået meget opmærksomhed, fortæller DR's Rusland-korrespondent.

Indenrigsminister peger på politifolk

Ifølge nyhedsbureauet Tass bekræfter Ruslands indenrigsminister, Vladimir Kolokoltsev, at sagen mod Golunov er droppet på grund af manglende beviser.

Den undersøgende journalist blev sat i husarrest i lørdags, fordi han angiveligt havde forsøgt at sælge en stor mængde narkotika i Moskva. Det er anklager, han benægter. Hans støtter peger i stedet på, at stofferne er blevet plantet, rapporterer Ritzau.

Indenrigsministeren oplyser, at flere politifolk, der har været involveret i sagen, er suspenderet fra tjeneste, og tilføjer, at han vil bede præsident Vladimir Putin om at afskedige andre politifolk, beretter Ritzau.

Årsagen til, at de russiske myndigheder pludselig vender på en tallerken, skyldes formentligt, at sagen har fået så meget opmærksomhed, fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Sagen er blevet dækket internationalt, og hjemme i Rusland har sagen været behandlet i samtlige medier, så rent politisk har man ikke kunnet ignorere den, siger hun.

Vellykket spin

Der har været omfattende demonstrationer foran blandt andet Indenrigsministeriet i Moskva siden i torsdags, og man forventede op mod 20.000 deltagere ved en varslet demonstration i morgen.

Dagens udvikling kan meget vel skyldes, at de russiske myndigheder ønsker at bremse en snebold, før den har rullet sig for stor, fortæller Matilde Kimer.

- Det, vi står tilbage med, er, at i stedet for at have en sag om, hvordan kritisk journalistik eller pressefrihed i det hele taget er under angreb, så er det blevet en sag om brodne kar i politiet.

- Dermed tror jeg, at vi kan sige, at det er en effektiv og vellykket krisehåndtering fra myndighedernes side.