Rusland: Eksplosioner i våbendepot på Krim skyldes 'sabotage'

Flere angreb på Krimhalvøen, som Rusland besatte i 2014, viser, at krigen er tippet, siger militæranalytiker.

Blandt andet et ammunitionsdepot og en transformatorstation blev ramt af eksplosioner på Krim-halvøen tirsdag. Flere videoer fra sociale medier viser eksplosionerne

Et ammunitionsdepot gik op i røg, en transformatorstation brændte, og togdriften blev indstillet, efter at flere eksplosioner tirsdag ramte Krim-halvøen, som Rusland besatte i 2014.

Eksplosionerne, der fandt sted mere end 200 kilometer fra Kherson og den øvrige frontlinje, er tegn på, at krigen har skiftet karakter.

Nu er det den ukrainske hær, der er i offensiven, fortæller militæranalytiker på Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

- De er klart i offensiven for øjeblikket. Og så er der også et mønster i de her angreb, der peger i retning af, at de har fået nogle våben, der kan række længere. For rigtigt meget tyder på, at det her er missilangreb, siger han.

Ukraine har hverken af- eller bekræftet

Eksplosionerne gik blandt andet ud over en ammunitionsdepot i den nordlige del af Krimhalvøen.

Ifølge russiske myndigheder og flere nyhedsbureauer førte det til indstilling af togdriften og evakuering af 2.000 personer fra området, skriver BBC.

To personer er kommet til skade i eksplosionerne, siger Sergej Aksjonov, der er Ruslands udpegede guvernør i området, ifølge Reuters.

Flere røgfaner kunne tirsdag ses efter eksplosioner i byen Maiske i Dzhankoi-området på Krim-halvøen. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Ifølge det russiske forsvarsministerium var årsagen til eksplosionen "sabotage".

Ukraine havde tirsdag aften ikke officielt af- eller bekræftet, at man står bag angrebet, men på sociale medier hoverede Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for den ukrainske præsident Zelenskyj.

- Morgenen begyndte med eksplosioner ved Dzhankoi, skrev han på Twitter og fortsatte:

- En reminder: Krim er normalt lig med Sortehavet, bjerge, ferie og turister, men Krim besat af Rusland er varehuse, der eksploderer, og høj dødsrisiko for invasionsstyrker og tyve. Demilitarisering i aktion.

'De bestemmer, hvor kampene skal foregå'

For en uge siden var der også store eksplosioner på Krimhalvøen, hvor en russisk luftbase blev ramt og flere fly ødelagt.

Det er ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen tegn på, at situationen er tippet til den ukrainske hærs fordel.

- Vi er inde i en fase, hvor det er ukrainerne, der har initiativet. Det er dem, der bestemmer, hvad der skal ske. De bestemmer, hvor kampene skal foregå, så på den måde kan man godt sige, at krigen er tippet lidt, siger han.

- Det, der bliver spændende nu, er at se, om ukrainerne kan blive ved med at foretage de her angreb langt om i det russiske bagland, for så kan de jo virkeligt ramme russernes logistik, og det vil betyde, at om et par uger så kommer russerne til at mangle ammunition og brændstof oppe omkring frontlinjen, siger Anders Puck Nielsen.

Men angrebene forhindrer dog ikke fortsatte russiske luftangreb på flere ukrainske byer.

Den ukrainske generalstab oplyser ifølge avisen Kyiv Independent, at russiske fly tirsdag bombede flere byer i Kharkiv- og Donetsk-områderne.