Tema Krigen i Syrien

Rusland er parate til 48 timers våbenhvile i Aleppo

Rusland vil støtte to dages våbenhvile i Aleppo for at bringe hjælp ind til civile i begge dele af byen.

En kvinde og et barn går mellem ødelæggelserne i Manbij, Aleppo i Syrien, hvor FN kæmper for at få nødhjælp ind. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

Rusland er indstillet på at indføre en 48 timer våbenhvile for at sikre humanitær hjælp til Aleppo i Syrien fra og med næste uge, oplyser det russiske forsvarsministerium på Twitter.

Forslaget om to døgns "humanitær pause" i kampene kommer fra FN-udsendingen Staffan de Mistura.

- Forsvarsministeriet er klar til at støtte forslaget fra den særlige FN-udsending til Syrien, Staffan de Mistura, om etablering af en 48 timers humanitær pause, så befolkningen i byen kan få forsyninger af mad og medicin, siger en talsmand for det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Tass.

FN skal stå i spidsen

Talsmanden, Igor Konasjenkov, siger, at den første af denne type våbenhviler kan træde i kraft allerede i næste uge. Det skal være en form for "pilotprojekt" der skal vise, om det er sikkert at levere humanitær hjælp til indbyggerne.

Datoen, for hvornår våbenhvilen kan indledes, vil blive fastsat efter FN er kommet med oplysninger om, hvornår konvojerne med nødhjælp kan være klar, siger Konasjenkov ifølge Tass.

En vestlig diplomat siger til Reuters, at der først skal være enighed om betingelserne for våbenhvilen, og at det er vigtigt for FN at stå i spidsen for hjælpeoperationen, der skal sikre mad og andre fornødenheder til to millioner civile i Aleppo.

For at våbenhvilen skal kunne fungere, må alle parter respektere den, har FN-udsendingen understreget.

/ritzau/