Rusland fastholder uskyld i spionsag: May varmer op til at straffe russerne

Den britiske premierminister forventes i dag at fortælle, hvordan hun vil straffe russerne efter giftangreb.

Det er forventningen, at Storbritanniens premierminister, Theresa May, i dag vil præsentere de tiltag, hun vil tage mod Rusland. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Hvordan kan det være, at en nervegift fra sovjettiden er blevet brugt til at forgifte en russisk eks-spion og hans datter, mens de spiste på en restaurant i det sydlige England?

Det var spørgsmålet, som den britiske regering havde givet den russiske regering indtil midnat til at komme med et godt svar på.

Men russerne har fra dag ét af afvist, at de har noget at gøre med sagen, og derfor kom der heller ikke nogen forklaring fra dem inden tidsfristen.

Nu skriver en række britiske medier, at landets premierminister, Theresa May, er i gang med at forberede en række tiltag, som hun vil rette mod russerne.

Ifølge avisen The Guardian drejer det sig blandt andet om visumrestriktioner og beslaglæggelse af russiske formuer i Storbritannien.

Theresa May skal mødes med sit sikkerhedsråd i dag klokken 9.30.

Og forventningen er ifølge BBC, at hun vil orientere medlemmerne af det britiske Underhus om tiltagene, når hun klokken 13.30 skal i spørgetime.

Overtrædelse af international protokol

Sagen om mordforsøget på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter, Julia Skripal, har skabt alvorlige spændinger i forholdet mellem Storbritannien og Rusland.

Tidligere på ugen sagde den britiske premierminister, at det “højst sandsynligt” var russerne, som stod bag giftangrebet.

Men det har russerne gentagende gange afvist.

Og i går beskyldte den russiske regering briterne for at overtræde den internationale protokol, der giver en stat ti dage til at svare på beskyldninger fra andre lande.

Samtidig har de krævet at få adgang til prøver af nervegiften Novichok, som blev brugt mod de to russere, hvis de skal samarbejde i forhold til efterforskningen.

Men det har briterne ifølge den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, afvist.

Russerne advarer mod straf

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, har udtalt, at der vil være tale om ”en klar overtrædelse af konventionen om kemiske våben og folkeretten”, hvis det viser sig, at russerne stod bag giftangrebet.

Men den russiske ambassade i Storbritannien har i en række tweets, der blev udsendt både før og efter nattens tidsfrist, advaret mod, at briterne tager tiltag mod dem.

- Enhver trussel om at tage ”straf-foranstaltninger” mod Rusland vil blive mødt med et modsvar. Det bør den britiske side være opmærksom på, lyder det i et svar.

I et andet svar advarer de briterne mod at udvise russiske diplomater fra Storbritannien.

- Dem, der mener, at russiske diplomater bør udvises, bekymrer sig ikke om Storbritanniens rolle i verden og dets diplomater i Moskva, skriver de.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk