Rusland fremviser nye avancerede atommissiler

Rusland har udviklet en ny type langtrækkende missil, der kan gennembryde alle forsvarssystemer, siger Putin.

Rusland tager snart nye avancerede atommissiler i brug. Det siger Vladimir Putin ved en stor våbenudstilling. Her ses en russisk soldat foran et Buk 1-M missilsystem. (© Scanpix)

De russiske atomarsenaler får nye avancerede missiler.

Forsvarsindustrien i Rusland har udviklet en ny type langtrækkende missil, der er så avanceret, at det kan gennembryde alle forsvarssystemer.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Meldingerne fra Moskva kritiseres af Nato som "raslen med sablen".

40 missiler tages i brug i år

Præsidenten kommer med oplysningen i forbindelse med åbningen af en våbenudstilling lidt uden for Moskva, Ruslands hovedstad.

I år tages 40 af de nye interkontinentale missiler i brug. De har som minimum en rækkevidde på 5500 kilometer.

- Flere end 40 nye interkontinentale missiler, der kan overvinde de mest teknisk avancerede anti-missil forsvarssystemer, vil i år blive taget i brug i atomarsenalet, siger Putin.

Tester også nyt radarsystem

Putin siger videre, at Rusland også er på vej med at teste et nyt radarsystem.

- Inden for de næste måneder vil regeringen godkende test af et nyt se-ud-over-horisonten radarsystem. Når det bliver operationelt, vil det kontrollere den vestlige strategiske zone, siger præsidenten ifølge Tass.

 Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kritiserer Putin og siger, at udviklingen er "destabiliserende og farlig".

- Denne russiske atomare sabelraslen kan ikke retfærdiggøres. Det er noget, vi vil se på, og det er også en af grundene til, at vi nu øger vore styrkers parathed, siger Stoltenberg på en pressekonference i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Måske missiler på Krim

Mandag kom det frem, at USA planlægger at udstationere kampvogne og andre tunge våben i Nato-stater tæt ved Ruslands grænser, og det har omvendt fået russerne til at kritisere USA og Nato.

Nyhedsbureauet Reuters noterer, at Putin flere gange har sagt, at Rusland må opretholde sin atomare afskrækkelse for at imødegå, hvad præsidenten regner for tiltagende sikkerhedstrusler.

Moskva forbeholder sig også ret til at udstationere atomvåben på halvøen Krim, som Rusland i fjor annekterede i forbindelse med konflikten med Ukraine, skriver Reuters videre.

Omverdenen har ikke anerkendt annekteringen.

/ritzau/

Facebook
Twitter