Rusland har indledt angreb på den sidste lomme af modstand i Mariupol - uklart hvor voldsomme

Ifølge ukrainske kilder forsøger russiske tropper at storme stålværk.

Billeder af røg fra Azovstal taget mandag. (Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO © Ritzau Scanpix)

Stålværket Azovstal, der huser både civile og de sidste ukrainske tropper i Mariupol, er under angreb. Så meget står klart.

Men omfanget af angrebet er endnu uklart, da der kommer forskellige meldinger fra henholdvis ukrainsk og russisk side.

Ruslands forsvarsministerium oplyste tidligere på dagen, at russiske tropper var gået i gang med at bombe stålværket med både fly og artilleri.

Men ifølge den næstkommanderende for Azov regimentet, der udgør størstedelen af de ukrainske tropper på Azovstal, er russiske soldater nu gået i gang med at storme værket.

Også Denys Shlega, som er kommandør hos den ukrainske nationalgarde, siger, at russiske styrker "forsøger at storme Azovstal-værket med et betydeligt antal styrker i pansrede køretøjer".

Militærforsker: For tidligt at sige noget om offensivs omfang

Mens russerne har bekræftet bombardementet af Mariupol, har de ikke bekræftet, at tropper er på vej ind i stålværket.

Kristian Lindhart, der er forsker ved Forsvarsakademiet, efterspørger også mere dokumentation, inden han tør tale om et decideret forsøg på at erobre Azovstal.

- Russerne har jo enheder, der har omringet stålværket, og det kan sagtens være, at de her styrker så har registreret, at ukrainerne er trukket tilbage fra visse områder og bygninger og derfor rykker frem.

- Men jeg tænker ikke noget om, hvorvidt man har sat dødsstødet ind mod Azov regimentet. Der skal jeg have mere bekræftede forlydender om det. For eksempel billeder eller geolokationer, fortæller Kristian Lindhart.

Satellitbilleder viser ødelæggelser på stålværket som følge af russiske bombardementer. (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT © Ritzau Scanpix)

Den 21. april var Vladimir Putin ude at lykønske de russiske tropper med at have taget Mariupol, og i den forbindelse lød det også, at man skulle lade tropper på Azovstal være og i stedet afspærret området, "så ikke en flue kan slippe ud".

Den ordre kan dog hurtigt laves om, siger Kristian Lindhart.

- Putin kan bryde det her hvert øjeblik, det skal være. Det kræver bare, at han synes, at det er opportunt, siger militærforskeren.

Vil give russerne uforholdsmæssigt store tab

Har russerne virkelig besluttet sig for at storme værket med pansrede køretøjer og tropper, så bliver det dyrt for de russiske styrker.

- Det ville koste russerne uforholdsmæssigt store tab, hvis de skulle tage stålværket. Hundredvis, hvis ikke tusindvis af mænd. Jeg tror også, at det er derfor, og ikke af godhed, at man indtil videre har sagt, at der ville man ikke ind, siger Kristian Lindhart.

Og det skyldes ikke mindst de mange tunneler og gangsystemer, der løber under stålværkets fundament.

- Russerne kan tro, at de har taget en fabrikshal, og bum, så er ukrainerne gået igennem en kælder og er kommet op bag ved dem.

Hvor stort et problem rent militært er det, at man har denne her lomme af fjendtlige tropper i en by, som man egentlig havde overtaget?

- Det burde det ikke være, men russerne har godt nok brug for deres enheder andre steder. Hvis vi siger, at der er 1.000 forsvarere, så skal der være minimum lige så mange russere til for at sikre, at de ikke bryder ud.

Røde Kors: Vi havde håbet at få flere 'ud af helvede'

Ifølge Mariupols borgmester er der flere end 200 civile samlet i de mange kældre og løbegange, der løber under det over ti kvadratkilometer store område, som Azovstal spreder sig over.

En såret ukrainsk kvinde, der netop er blevet evakueret ud af stålværket Azovstal. (Foto: ROMAN PILIPEY © Ritzau Scanpix)

De er af flere omgange - og med varierende held - blevet forsøgt evakueret af FN og Røde Kors, og i dag ankom lidt over 100 personer til den ukrainske by Zaporizjzja, efter de i søndag blev hentet ud af stålværket.

Alligevel stod man tilbage med blandede følelser, sagde Pascal Hundt fra Internationalt Røde Kors, ICRC.

- Vi havde håbet, at mange flere mennesker ville kunne slutte sig til kortegen og komme ud af helvede, sagde han ifølge Reuters.

Hos nødhjælpsorganisationen udtrykker man også stor bekymring over meldingerne om yderligere angreb på Azovstal.