Rusland har Kina i sigtekornet med største militærøvelse i årtier

Rusland vil med dagens storstilede øvelse på samme tid være venner med Kina og advare det store naboland, forklarer korrespondent Matilde Kimer.

Et vue ud over kampvogne under sidste års russiske militærøvelse, Zapad, der betyder vest. Årets øvelse er langt mere omfangsrig. (Foto: © handout, Scanpix)

I dag møder omkring 300.000 russiske soldater med 36.000 kampvogne og andre køretøjer op i den østligste del af deres hjemland for at simulere krig.

Vostok-2018 er Ruslands største militærøvelse siden den kolde krig. Den begynder i dag og varer de næste fem dage.

- Hovedformålet med Vostok-2018-øvelsen er at afprøve vores træningsniveau. Det kan kun testes med en øvelse af ordentlig skala, sagde chefen for den russiske hær, Valerij Gerasimov, til det russiske nyhedsbureau TASS.

Kina deltager også i øvelsen med omkring 3.200 soldater.

Få et overblik over øvelsen her.

Se vores udstyr

At dagens øvelse er så omfattende, er ikke kun for at prøve soldaternes udholdenhed og materiellets grænser af, vurderer DR’s Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer:

- Russerne vil også vise styrke i forhold til deres østlige grænser. Selv om man udadtil har et sundt og venligt forhold til Kina, ved Rusland godt, at Kina har flere soldater. Så med øvelsen ønsker man at vise, hvad man har af for eksempel udstyr, siger hun.

Rusland har ifølge landets forsvar lige over én million soldater i aktiv tjeneste, mens Kinas hær ifølge det kinesiske forsvar har to millioner aktive soldater.

Signal vestpå

Rusland og Kina har også en vigtig fælles interesse udadtil, forklarer Kimer.

- Russerne har været imod, at USA dominerer verden, siden Sovjetunionen ophørte at eksistere. Den interesse har Kina også, og den kan de med en øvelse som Vostok-2018 stå sammen om, lyder det fra Ruslands-korrespondenten.

Og med militærøvelsen kan Rusland samtidig sende et signal til Vesten.

- Ved at invitere Kina kan man understrege, at man er i gang med en ny verdensorden med en potentiel kæmpe-alliance mellem Rusland og Kina, som gør Vesten nervøs, vurderer Matilde Kimer.

Rusland som truet supermagt

Alliancen - eller illusionen om en alliance - spiller direkte ind i Ruslands ønske om at overbevise verden om, at Vesten truer russerne:

- Rusland mener, at man er nødsaget til at forsvare sig, fordi vi i Vesten forsøger at undergrave russerne på en række områder, siger Matilde Kimer.

Rusland holder militærøvelse hvert år, og øvelserne går på skift mellem Ruslands militærdistrikter.