Rusland har returneret tre beslaglagte skibe til Ukraine

Konflikten mellem Ukraine og Rusland har stået på i årevis. De seneste måneder har vist tegn på opblødning.

Et af de ukrainske skibe bliver her slæbt ud af havnen i Kertj af den russiske kystvagt. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Rusland har mandag overdraget tre beslaglagte skibe til Ukraine, oplyser det russiske udenrigsministerium ifølge AFP.

Skibene blev beslaglagt for et år siden. Der er tale om to bevæbnede skibe samt en slæbebåd.

Ukraine har presset på for at få skibene tilbage som en goodwill gestus fra Rusland forud for et fredsmøde om det østlige Ukraine i Paris i næste måned.

- Den 18. november er tre skibe blevet overdraget til den ukrainske side. De tre flådefartøjer havde illegalt krydset grænsen til Rusland i november 2018, hedder det i erklæringen fra udenrigsministeriet i Moskva.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax er målet med tilbageleveringen af skibene at nå nærmere en løsning på den konflikt, der hersker de to lande imellem.

Tv-kanalen Krim 24 frigav søndag billeder af de tre ukrainske skibe, som bliver slæbt af en russisk båd over Kertj-strædet, der løber mellem det russiske fastland og Krim-halvøen.

De kan ses sejle under Krim-broen, der er etableret for at forbinde Rusland med Krim-halvøen, som blev annekteret af Rusland i 2014.

Sømand blev frigivet i fangeudveksling

24 ukrainske sømænd blev samtidig taget til fange under aktionen. De fik lov til at vende tilbage til Ukraine i september i en fangeudveksling, der blev set som et markant fremskridt i forholdet mellem de to lande.

Fredag meddelte Frankrig, at der 9. december bliver holdt et topmøde mellem Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine i Paris. Her skal man diskutere måder at løse konflikten i det østlige Ukraine.

Topmødet er blevet muliggjort af de "store fremskridt", der er blevet gjort, siden Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, satte sig på posten i april, lyder det fra Frankrig.

Den tidligere komiker Zelenskij har forsøgt at genoplive fredsprocessen for konflikten i det østlige Ukraine.

Konflikten brød ud i 2014, da prorussiske separatister rev sig løs og erklærede selvstændighed.

Den har kostet omkring 13.000 mennesker livet.

Siden oktober har Ukraines hær og russisk-støttede separatister trukket sig tilbage fra flere afgørende positioner ved frontlinjen.

/ritzau/AFP

Opdateret efter at Rusland har frigivet de tre skibe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk