Rusland i modangreb med ti spørgsmål til USA og Ukraine

Den russiske regering går i offensiven efter anklager om, at landet er medskyldig i flystyrt i Ukraine.

Den russiske fremlæggelse var ledsaget af kort og satellitfoto i kæmpeformat. (Foto: YURI KOCHETKOV © Scanpix)

Rusland har ikke tænkt sig at blive i ringhjørnet, mens især USA og Ukraine overdænger landet med beskyldninger om at være medskyldig i passagerflyet MH17's styrt i det østlige Ukraine.

Ved en omfattende fremlæggelse i Moskva i går rejste det russiske forsvarsministerium tvivl om den teori, som de fleste vestlige lande abonnerer på: At MH17 blev skud ned af pro-russiske separatister med et missilsystem af typen Buk, som de havde fået af russerne.

Det statskontrollerede russiske nyhedsmedie Russia Today har sammenfattet fremlæggelsen til ti spørgsmål, som Rusland kræver, at Ukraine og USA svarer på.

Peger på Ukraine

Spørgsmålene indeholder udsagn om, at russerne har beviser på, at MH17 forlod sin planlagte rute kort inden styrtet, at russiske radarer har spottet et ukrainsk kampfly meget tæt på MH17, og at Ukraines militær den seneste tid har flyttet jord-til-luft missilsystemer til det østlige Ukraine.

Alt sammen designet til at antyde, at Ukraines militær kunne være skyld i katastrofen, skriver Wall Street Journal.

Derudover sår forsvarsministeriet tvivl om et videoklip, som Ukraines indenrigsministerium har fremlagt som bevis på, at en Buk med et manglende missil blev kørt fra det østlige Ukraine med kurs mod Rusland efter styrtet.

Og så undrer Rusland sig over, at USA ikke har fremlagt de satellitbilleder, som amerikanerne siger viser, at der blev affyret et missil fra separatisterne omkring det tidspunkt, da MH17 styrtede.

USA: Propaganda

Amerikanske embedsmænd affærdiger over for Wall Street Journal Ruslands præsentation som propaganda.

Og den uafhængige hjemmeside Bellingcat, som tidligere har analyseret foto- og videobeviser i sagen, skriver, at den russiske regering tilsyneladende har valgt en strategi om ukritisk at viderebringe rygter og teorier, som florerer på sociale medier i Rusland.

Det amerikanske nyhedsmagasin Foreign Policy oplyser, at også de etablerede russiske medier de seneste dage har været fyldt med alternative teorier om flystyrtet - og flere af teorierne går igen i forsvarsministeriets fremlæggelse.

Man har dog fravalgt de mest bizarre, som den om den spanske flyveleder “Carlos”. Han skrev på Twitter, at han arbejdede i Kiev, og at det var et ukrainsk kampfly som havde skudt MH17 ned.

Twitterkontoen viste sig hurtigt at være falsk, men da var historien allerede sendt i omløb i adskillige russiske medier.

Facebook
Twitter