Rusland indfører permanent vintertid

I stedet for at skifte mellem vinter- og sommertid, indfører landet permanent vintertid og får lysere morgener

Mens Danmark og mange andre lande natten til søndag stillede tiden en time tilbage, tager Rusland skridtet videre og har bestemt at indføre vintertid på permanent basis. Det skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Dermed skrotter Dumaen, det russiske parlament, en tre år gammel lov, der indførte permanent sommertid.

Loven har ikke været populær i befolkningen, der i en større del af året har skullet ud af sengen om morgenen, mens det stadig var mørkt.

Rusland indførte under præsident Dmitrij Medvedev den permanente sommertid, fordi justeringen af tiden hvert halve år angiveligt forstyrrede russernes biologiske rytme og gjorde landets køer mistrøstige.

Har 11 tidszoner

I juli underskrev Vladimir Putin en ny lov, som giver Rusland vintertiden og de lyse morgener tilbage. Ifølge loven skal klokken aldrig mere stilles tilbage - eller rettere frem - til sommertid.

Rusland har 11 tidszoner, hvor hovedstaden Moskva ligger i den største. Krim-halvøen, som Rusland først på året annekterede, er også blevet inkluderet i Moskva-tidszonen.

Fem russiske regioner har fået lov til at slippe for at skifte til vintertid.

EU-kommissionen fastsætter tiden

Ifølge en meningsmåling, som Itar-Tass refererer, er en tredjedel af russerne glade for at få permanent vintertid, en tredjedel foretrækker at skifte mellem vintertid og sommertid, mens 19 procent foretrækker sommertiden og de lange aftener.

Vintertid i Danmark og EU begynder efter EU-Kommissionens bestemmelser den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor der skiftes til sommertid.

Omkring 70 lande i verden har indført vintertid.

/ritzau/Itar-Tass

Facebook
Twitter