Rusland indleder militærøvelse samtidig med vestlige lande

250 fly og 12.000 militærfolk er del af stort overraskelseseftersyn af det russiske kampberedskab.

Det russiske militær har påbegyndt en stor militærøvelse, der involverer omkring 250 fly og 12.000 militærfolk, oplyser landets forsvarsministerium ifølge BBC.

Øvelsen er sat i værk samtidig med, at cirka 100 kampfly fra ni forskellige Nato-lande og -partnere træner i Norge, Sverige og Finland som del af Arctic Challenge Exercise.

Et massivt overraskelseseftersyn

Ruslands forsvarsministerium beskriver den fire dage lange øvelse som et massivt overraskelseseftersyn, der skal teste det russiske kampberedskab.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass involverer øvelsen knap 700 forskellige typer våben og militærudstyr. Man vil blandt andet teste krydsermissiler, skriver BBC.

Russernes involvering i konflikten i Ukraine og adskillige eksempler på, at russiske fly har krænket vestlige landes luftrum, har givet et anspændt forhold mellem Rusland og stormagter i Vesten.

NATO-øvelse i mindre målestok

I øvelsen i Norge, Sverige og Finland vil omkring 4000 personer deltage.

- Formålet er at øve planlægning, ledelse og udførelse af komplicerede luftoperationer i tæt samarbejde med Nato, siger brigadegeneral Jan Ove Rygg, der leder øvelsen, i en meddelelse ifølge NTB.

Foruden Norge, Sverige og Finland deltager også Schweiz, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, USA og Holland i øvelsen, der fortsætter indtil 5. juni.

Det er anden gang, den multinationale øvelse arrangeres. Første gang var i 2013, og planen er, at øvelsen fremover skal arrangeres med to års mellemrum.

/ritzau/