Rusland-kender: 'Den nye forfatning kommer ikke til at ændre det store. Tværtimod'

Rusland har godkendt en forfatning, der blandt andet betyder, at præsidenten kan blive siddende frem til 2036.

Med overvældende støtte til en forfatningsreform i Rusland kan Putin være præsident, til han er 83 år. Kritiker kalder afstemningen for ulovlig. (Foto: ALEXEI DRUZHININ © Scanpix)

Med næsten 78 procent ja-stemmer har russerne ved en vejledende folkeafstemning godkendt en ændring af deres forfatning.

Men den nye forfatning kommer ikke til at ændre det store for russerne, tværtimod betyder den mere af det samme, med samme mand ved roret, Vladimir Vladimirovitj Putin.

Han kan nu blive siddende som præsident frem til 2036.

Samlet kommer der omkring 200 ændringer af forfatningen, hvoraf de fleste er teknikaliteter. Men eksempelvis vil troen på Gud blive indskrevet i forfatningen, og det er også gjort klart, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde. Desuden, at Rusland er den sovjetiske stats egentlige efterfølger, og at landets historiske ære skal forsvares.

Flemming Splidsboel Hansen, der er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, med speciale i Rusland og de øvrige stater i det tidligere Sovjetunionen, siger, at det alt sammen blot er noget, der skal vække følelser og få folk til at stemme.

- Det er bare indpakning, der skal bruges til at gøre det mere spiseligt, at Putin vil blive siddende i to perioder mere, siger han.

Stemmeoptælling i en valgkommission i Moskva. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Scanpix)

Vejledende afstemning

Gårsdagens afstemning er kun vejledende. Putin og parlamentet kunne sagtens have vedtaget ændringerne uden at spørge befolkningen, men det gjorde man, ifølge Flemming Splidsboel, for at sikre forfatningsændringens legitimitet.

- Der har været mest fokus på, at præsident Vladimir Putin nu kan blive siddende frem til 2036. Det var hans eget ønske, og det er han lykkedes med. Det er klart, at han er nødt til at lave noget andet end blot en afstemning om sig selv. Derfor omhandler forfatningsændringen også en række mere symbolpolitiske tiltag.

Mange af de forfatningsændringer, som russerne nu har godkendt, er allerede vedtaget ved lov i parlamentet. Det er eksempelvis ikke tilladt for to af samme køn at blive gift, ligesom det allerede er strafbart at sige, at Rusland ikke har krav på den annekterede Krim-halvø.

- Det er vigtigt for Putin, at ændringerne - og altså den måde han leder landet på - skal skæres ud i beton. Det kan ikke blive ændret af et nyt flertal i parlamentet eller en ny præsident, det kræver en forfatningsændring, siger Flemming Splidsboel.

  • Medlemmer af en lokal valgkommission iført beskyttelsesdragter modtager en stemmeseddel fra en 90-årig dame, der stemmer fra sit hjem. (Foto: MAXIM SHIPENKOV)
  • Folkeafstemningen blev afholdt midt under udbruddet af coronavirus. Rusland har registreret tredjeflest smittede i verden, ifølge Johns Hopkins University. (Foto: Yuri Kochetkov)
  • Putin har fået kritik for at gennemføre folkeafstemningen på trods af smitterisikoen. Afstemningen er blevet udskudt en gang på grund af corona. (Foto: Yuri Kochetkov)
  • Omkring 110 millioner russere kunne stemme, skriver BBC. (Foto: MAXIM SHIPENKOV)
1 / 4

Putin nulstillet

Vladimir Putin har forklaret forfatningsændringen med, at den er et levende dokument, der skal tilpasses den tid, den bruges i. Den er senest ændret i 1993, så det er på høje tid, at den bliver det igen nu, forstås.

For at sikre, at han selv kan blive siddende, har Ruslands forfatningsdomstol godkendt, at landets præsidenter så at sige bliver 'nulstillet'.

- Hans tidligere fire perioder som præsident og premierminister tæller nu ikke med længere, og dermed kan han stille op til det næste præsidentvalg i 2024. Men det kan landets tidligere premierminister Dmitrij Medvedev i princippet også, forklarer Flemming Splidsboel.

Forfatningsændringen indeholder også en luns til pensionisterne i form af et garanteret minimumsbeløb i pension hvert år og et beskatningssystem, der er en anelse mere progressivt.

Putin-styret var ikke mere i tvivl om udfaldet af gårsdagens afstemning, end at man nu i et stykke tid har kunnet købe et eksemplar af forfatningen i de lokale boghandler, hvor der står, at forfatningen "træder i kraft på datoen for offentliggørelsen af afstemningen".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk