Rusland kræver uhindret adgang til beslaglagte bygninger i USA

Enhver betingelse for at få adgang til bygningerne vil være uacceptabel, siger russisk talsmand.

De to bygningskomplekser ligger i Upper Brookville, New York, og Centreville i Maryland og har ligget øde hen siden slutningen af december sidste år. (Foto: Jim Lo Scalzo)

Noget af det sidste, Barack Obama gjorde, før han gik af som præsident, var at smide 35 russiske diplomater ud af USA og beslaglægge to bygningskomplekser i USA, som er ejet af Moskva.

Eksklusionen og beslaglæggelsen kom i slutningen af december sidste år som gengældelse for et hackerangreb mod Det Demokratiske Parti under valgkampen. På det tidspunkt mente Det Hvide Hus, at hackerangrebet var med til at påvirke præsidentvalget, der efterlod Donald Trump med præsidentposten.

Men nu kræver Rusland ubetinget adgang til bygningerne, og kalder alle betingelser for adgang til dem for "uacceptable".

- Vi har gentagende gange sagt, at vi synes, at enhver betingelse er uacceptabel. Vi mener, at den diplomatiske ejendom skal returneres uden betingelser og forhandlinger. Det, der foregår nu, er - de facto og ved lov - en krænkelse af folkeretten, siger Dmitry Peskov, talsmand for den russiske regering, til CNN.

Udtalelsen falder, inden Ruslands viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, forventes at mødes med den amerikanske statssekretær, Thomas Shannon, senere i dag, hvor de skal diskutere adgangen til de to diplomatiske bygningskomplekser.

Trusler mod USA's bygninger i Rusland

Dmitry Peskov vil ikke forholde sig til, hvad der sker, hvis der ikke kommer noget ud af dagens møde.

- Lad os ikke tage tingene i forkøbet. Situationen er ret følsom - og lad os være ærlige - vanskelig. Og som du ved, kan nogle store ord kun gøre skade. Vi håber stadig, at vores amerikanske kolleger udtrykker en form for politisk visdom og politisk vilje, siger han til CNN.

Det er bare et par uger siden, at talsmanden for den russiske udenrigsminister udtalte, at Kreml overvejer at gøre gengæld, hvis komplekserne ikke bliver leveret tilbage.

- Det er bedst at levere vores ejendom tilbage omgående. Ellers har Rusland ret til at komme med et passende modsvar i forhold til amerikansk ejendom i Rusland. Jeg vil gerne bekræfte, at der bliver arbejdet på gengældelsesforanstaltningerne, sagde den russiske udenrigsministers talsmand, Maria Zakharavo, i slutningen af juni.