Rusland løslader norsk pensionist dømt for spionage

Den 64-årige nordmand Frode Berg er del af en større spionudveksling.

Den 64-årige Frode Berg blev i april idømt 14 års fængsel ved retten i Moskva. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Scanpix)

64-årige Frode Berg er på vej hjem til Norge nu.

Tidligere i år blev han ellers dømt til 14 års fængsel for spionage i Rusland.

– Frode Berg blev i dag klokken 11 overleveret til norske myndigheder i Litauen. Berg vil komme hjem til Norge og genforenes med sin familie, skriver det norske udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

Nordmanden er en del af en større spionudveksling, der først og fremmest foregår mellem Rusland og Litauen, skriver norske VG.

– Vi er glade for at Frode Berg nu kommer hjem til Norge som en fri mand. Jeg vil takke litauiske myndigheder for samarbejdet og for den indsats, de har gjort for at få Berg fri, siger Norges statsminister Erna Solberg.

Litauens præsident benådede tidligere i dag to russiske spioner, og det blev godt nyt for Frode Berg.

Norske myndigheder har nemlig i længere tid arbejdet på at få ham udleveret, og på det seneste har det arbejde altså foregået i tæt kontakt med Litauen.

Frode Berg har siddet fængslet i Rusland i knap to år. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Scanpix)

Knap 23.000 kroner i kontanter

Den pensionerede grænsebetjent havde 3.000 euro - knap 23.000 danske kroner - i kontanter på sig, da den russiske sikkerhedstjeneste FSB anholdt ham i Moskva i december 2017.

Nordmanden, som frem til 2014 arbejdede som grænseinspektør på grænsen mellem Norge og Rusland, var ifølge de russiske myndigheder ankommet til landet på et turistvisum.

Efter eget udsagn skulle Frode Berg besøge en tidligere kollega, men FSB mener, at han skulle bruge pengene til at købe hemmelige dokumenter om den russiske flåde fra en tidligere russisk politimand, Aleksej Zjitnjuk, som i dag afsoner en lang fængselsdom for forræderi.

Strafferammen var på op til 20 år, men Frode Berg blev altså idømt 14 års fængsel.